1396/2/18 2028

علی مهدوی مزده اعلام کرد: هرساله یک متر از سطح آب‌های زیرزمینی دشت قزوین کاسته می‌شود که همین نشان‌دهنده آینده خطرناکی برای این دشت است.

زنگ خطردشت قزوین برای مسئولان؛

سالانه یک متر از سطح آب‌های زیرزمینی دشت قزوین کاسته می‌شود

عضو هیئت‌علمی دانشگاه بین‌‌المللی امام خمینی(ره) اظهار کرد: دشت قزوین جزو دشت‌های ممنوعه است چراکه میزان سطح آب‌های زیرزمینی کاهش پیدا می‌کند و هرساله به میزان یک متر از آن کاسته می‌شود که همین نشان‌دهنده آینده خطرناکی برای دشت قزوین است. وی ادامه داد: برای حل مشکل کم‌آبی دشت قزوین اولین گام کاهش میزان مصرف آب است و میزان مصرف آب از میزان آب‌های تجدیدپذیر بیشتر باشد و باید گفت در حال حاضر از ذخیره آب هزاران سال گذشته استفاده می‌کنیم.
 
عضو هیئت‌علمی دانشگاه بین‌‌المللی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: باید با همکاری مردم و مسئولان مربوطه و دانشگاهیان برای حل بحران کم‌آبی دشت قزوین وارد عمل شد و وضعیت موجود را شناسایی کرد که در بخش‌های صنعت و کشاورزی چه میزان آب برای تولید محصول مصرف می‌شود؛ باید این نکته را متذکر شویم که در بخش بهره‌وری آب در بخش‌های صنعت با استاندارهای جهانی فاصله‌داریم. وی تصریح کرد: برای درازمدت باید یک مطالعه و تلاشی دوچندان داشته باشیم تا با توجه به پتانسیل‌های استان یک بانک جامع اطلاعاتی تهیه شود.
 
مهدوی مزده اظهار کرد: استفاده از یک سیستم با بهره‌وری بالا منجر نمی‌شود که دشت قزوین را نجات دهیم و آبیاری تحت‌فشار به‌منزله نجات دشت نیست بلکه مصرف آب باید برابر یا کمتر از آب تجدیدپذیر باشد. وی تشریح کرد: بر اساس تفاهم‌نامه آب منطقه‌ای و دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)، طرح «تعادل بخشی آب‎های زیرزمینی» در دستور کار قرار دارد که برای اجرای این طرح در گام نخست باید تحقیقات صورت گیرد و موفقیت این طرح درگرو ارتباط مؤثر دستگاه‌های اجرایی و دانشگاه‌ها است. این محقق با اشاره به اینکه سازمان جهادکشاورزی به دنبال توسعه سطح زیر کشت نیست، تأکید کرد: حتماً باید تمامی چاه‌های آب کشاورزی به کنتور هوشمند مجهز شوند و تا زمانی که این گام‌های اولیه برداشته نشود برنامه‌های تدوین‌شده محقق نخواهد شد.
 
عضو هیئت‌علمی دانشگاه بین‌‌المللی امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه اگر سطح آب از این میزان نیز کمتر شود کشاورزان نخستین قشری هستند که آسیب خواهند دید، اضافه کرد: باید اطلاع‌رسانی شود که آبیاری قطره‌ای به‌منظور افزایش میزان سطح زیرکشت نیست و بایستی میزان آب صرفه‌جویی شده به چرخه آب بازگردد تا جلوی روند کاهش سطح سفره‌های زیرزمینی گرفته شود. وی مطرح کرد: در الگوی کشت باید دید کدام الگو مناسب‌تر است، چراکه کشاورزان از محصولی که سود بیشتری دارد استقبال می‌کنند.
 
مهدوی مزده تشریح کرد: معمولاً کشاورزان محصولی گران‌قیمت را کشت می‌کنند و به این توجه ندارند که برای تولید آن محصول چه میزان آب مصرف خواهد شد به همین دلیل اگر قیمت آب افزایش پیداکرده و به نرخ واقعی خود برسد کشاورزان از الگوی کشت مناسب استقبال خواهند کرد. وی با اشاره به اینکه در محاسبه قیمت واقعی آب باید قیمت برگشت و تصفیه آن لحاظ شود، تصریح کرد: هر نهاده باید قیمت استاندارد خود را داشته باشد و در کشاورزی به آب به‌عنوان یک نهاده نمی‌نگرند حتی به‌گونه‌ای است که قیمت آب در ایران از کشورهای پرآب جهان نیز ارزان‌تر است.
 
عضو هیئت‌علمی دانشگاه بین‌‌المللی امام خمینی(ره) گفت: مسئولان، مردم و دانشگاهیان باید هشدارهایی که راجع به کاهش منابع آب زیرزمینی و خشکسالی داده می‌شود را باید جدی بگیرند چراکه در سال‌های دور و یا نزدیک با مشکل مواجه خواهیم شد و دیگر آن‌موقع حل مسئله امکان‌پذیر نخواهد بود. مهدوی مزده در پایان اعلام کرد: بنده از طرف گروه آب دانشگاه امام خمینی(ره) برای حل بحران کم‌آبی دشت قزوین اعلام آمادگی می‌کنم.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی