1399/4/10 346

طبق آخرین آمار فائو، ایران با تولید سالانه ۲۴۰ هزار تن زردآلو، پنجمین تولیدکنننده بزرگ این محصول مهم باغی در جهان است.

محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی

ردیابی ویروس‌ها و سالم‌سازی پایه و ارقام زردآلو


محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در راستای برنامه سالم‌سازی و تکثیر انبوه ارقام و پایه‌های درختان باغی مهم کشور موفق به سالم‌سازی پایه و ارقام مختلف زردآلو شدند.

دکتر رضا ضرغامی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری پروژه ردیابی ویروس‌ها و سالم‌سازی پایه و ارقام زردآلو در خصوص اهمیت اجرای این طرح گفت: طبق آخرین آمار فائو، ایران با تولید سالانه ۲۴۰ هزار تن زردآلو، پنجمین تولیدکنننده بزرگ این محصول مهم باغی در جهان است. در حال حاضر بالغ بر ۵۷ هزار هکتار از باغات کشور که حدود یک چهارم سطح باغات میوه‌های هسته دار کشور را شامل می‌شود، زیرکشت زردآلو قرار دارد. البته میانگین عملکرد این محصول در کشور حدود ۶.۶ تن در هکتار است که عملکرد چندان قابل قبولی نیست.

وی خاطرنشان کرد: از جمله دلایل عمده پایین بودن سطح کمی و کیفی تولید زردآلو در کشور، ناآشنایی یا کم‌توجهی کشاورزان به نکات علمی پرورش زردآلو و مدیریت سنتی این محصول و علاوه بر آن آلودگی ویروسی این درختان است. بیماری‌های ویروسی باعث کاهش عملکرد محصول می‌شوند و برای مدت طولانی می‌تواند عامل محدودکننده‌ای در توسعه پایدار تولیدات کشاورزی شود. به عنوان مثال، ویروس آبله آلو (PPV)، یکی از جدیدترین ویروس‌های بیماری‌زا است که به درختان میوه جنس Prunus حمله می‌کند و تقریبا در تمام کشورهای تولیدکننده میوه‌های هسته‌دار، به طورگسترده وجود دارد.

ضرغامی بیان کرد: تولید گیاهان عاری از ویروس برای کنترل بیماری‌های ویروسی، وارد کردن ارقام جدید از کشورهای دیگر، مبادله مواد اصلاح شده بین کشورها یا مناطق داخل کشور و حفظ ژرم پلاسم گیاهی اقداماتی ضروری است. با دانش امروزی، تکنیک کشت بافت تنها روش موثر برای حذف ویروس است. روش‌های مبتنی بر ترموتراپی در شرایط درون شیشه‌ای، ترکیب ترموتراپی با کشت مریستم، شیمی درمانی، ریزپیوندی و سرما درمانی تقریبا برای حذف موثر ویروس‌های مختلف تمام محصولات مهم اقتصادی با موفقیت استفاده شده است.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در قالب تفاهم‌نامه‌ای چهارجانبه با موسسه تحقیقات علوم باغبانی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اقدام به اجرای برنامه سالم‌سازی و تکثیر ارقام و پایه‌های درختان باغی مهم کشور کرده است.

وی تصریح کرد: دانش فنی ردیابی ویروس‌ها و سالم‌سازی برای پایه میروبالان و ارقام زردآلوی شمس، نصیری، قیسی، اردوباد و شاهرودی تهیه و تدوین شده است. در حال حاضر فرآیند سالم‌سازی ارقام شاهرودی، نصیری و قیسی و پایه میروبالان به پایان رسیده و با تایید عاری از ویروس بودن این ارقام با استفاده از تکنیک RT-PCR و تکثیر کشت بافتی آن‌ها، نمونه‌ها آماده ارسال به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال جهت تایید نهایی هستند.

ضرغامی در پایان خاطرنشان کرد: دو رقم سالم‌سازی شده زردآلو (شمس و اردوباد) نیز اکنون در مرحله تکثیر است.

بر اساس اعلام  پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، در صورت نیاز بخش خصوصی به این ارقام و پایه اصلاح شده، پژوهشگاه آماده انتقال مواد گیاهی سالم است، در ضمن پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی آمادگی دارد برای ارقام و پایه‌های مورد نظر بخش خصوصی پس از عقد قرارداد فرایند سالم سازی را انجام دهد.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

افزایش یک میلیون تنی توان سردخانه‌ای آذربایجان شرقی با احداث ۲۰۰ سردخانه جدید

رصد تک تک گیاهان مزارع با ربات

تشکیل هیات عالی نظارت بر اصناف کشاورزی

برآورد تولید ۱۶۰۰۰ تن گردو در باغات کرمانشاه

صادرات کیوی آزاد شد

برگزاری وبینار «نانو مواد و محصولات کشاورزی»

نگاهی به رشته اقتصاد کشاورزی از گذشته تاکنون

بذر اصلاح‌شده گندم برای سال زراعی جدید تامین شد

همه چیز درباره طرح «اصلاح خرید محصولات استراتژیک کشاورزی»

رشد ۱۷ درصدی سطح زیر کشت زعفران در آذربایجان غربی

پرداخت تسهیلات مکانیزاسیون به کشاورزان یزدی

اجرای نخستین طرح گردشگری کشاورزی در لرستان

حمایت‌های تشویقی برای توسعه خشکبار لرستان

نشست مجازی نقش کشت سلول و بافت گیاهی در کشاورزی مدرن

راه اندازی اولین هنرستان وابسته به وزارت جهادکشاورزی در هرمزگان

پیش‌بینی تولید ۲۱۰ هزار تن  ذرت علوفه‌ای در فیروزآباد

لزوم استفاده از «کشاورزی قراردادی» به جای خرید تضمینی

بی‌نیازی از واردات دانه‌های روغنی با کشت کلزا

احداث گلخانه، راهکار سریع حل چالش آب و اشتغال

صدور پروانه استاندارد برای ۶ محصول ارگانیک در فارس

گیاه کبر (علف مار)

شایع‌ترین علت خشکیدگی تابستانه‌ درختان گیلاس

مشقت خرماپزان

امکان صادرات محصولات کشاورزی به روسیه

گذر خشک کردن گیاهان دارویی گیلان از روش سنتی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی