معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به پروژه استانداردسازی محصولات کشاورزی گفت: این طرح زنان روستایی را در بحث تولید محصولات سالم توانمند میکند و ۱۰۶ محصول سالم در سطح کشور توسط زنان روستایی تولید شده است.
به گزارش ایسنا، معصومه ابتکار در نشست رونمایی از سند ارتقای وضعیت زنان استان کرمان با بیان اینکه در سال ۹۶ شاخصهایی را تحت عنوان شاخصهای عدالت جنسیتی در ستاد ملی زن و خانواده با حضور رئیسجمهور تصویب کردیم، بیان کرد: این شاخصها خط کش اندازه گیری است که چگونه قرار است تغییراتی که در بهبود وضعیت اتفاق می افتد را توسط شاخصهای عدالت جنسیتی اندازه بگیریم. در انتهای سند، برنامه عملیاتی پیشبینی شده است که بخشی تحت عنوان پایش و ارزیابی پایش دارد و ارزیابی بر مبنای شاخصهای عدالت جنسیتی است. این شاخص ها هر کدام دارای یک شناسنامه است و شناسنامه آن را در ماه جاری برای همه استانها ابلاغ میکنیم. این شناسنامه با مرکز آمار ایران تدوین شده و نحوه محاسبه شاخصها را به طور شفاف و ساده بیان می کند.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده بیان کرد: نگاه و رویکرد ما موضوع عدالت جنسیتی است؛ به این مفهوم که نگاه قرآنی که در مورد عدالت داریم، نگاهی که مشخص می کند خداوند انسانها را از نقص قاعده خلق کرده و قران کریم در سوره حجرات میفرماید که ما شما را از زن و مرد و از نژاد و قومیتهای مختلف آفریدیم برای اینکه همدیگر را بشناسید و بدانید ملاک نزد خداوند جنسیت، قومیت و نژاد نیست، ملاک تقوا در قبال خداوند است. شاید این آیه شاه کلید بحث عدالت جنسیتی ماست، البته آیه های زیادی در قرآن و در سیره پیامبر داریم که عدالت جنسیتی را به مفهوم وسیع خود در همه ابعاد که از آرمانهای بسیار متعالی انقلاب اسلامی ایران بوده است را مد نظر قرار می دهیم. ابتکار در ادامه افزود: این سند هم دارای راهبرد و هم برنامه اجرایی است و به سطح پروژهها و برنامههای اجرایی میرسد.
وی تاکید کرد: یکی از پروژههای مشترک که سه سال است با معاونت اجرا میشود، پروژه استانداردسازی محصولات کشاورزی توسط زنان روستایی در کل کشور است و مورد حمایت معاونت قرار دارد و در سال ۹۹ ادامه مییابد. این طرح زنان روستایی را در بحث تولید محصولات سالم توانمند میکند. خوشبختانه ۱۰۶ محصول سالم در سطح کشور توسط زنان روستایی تولید شده است، البته هزاران زن روستایی آموزش دیده اند و تعداد بسیار قابل توجهی تسهیلگر نیز در این زمینه تربیت کردیم؛ از میان آنها ۴۶ برند محصولات تولید شده است که استان کرمان نیز برند خاص محصولات زنان روستایی را دارد و اکنون این قابلیت را دارد که این برند ارائه شود و حتی در بحث صادرات این برندها می توانند رقابتهای بالایی داشته باشند، زیرا هر کدامشان گواهی استاندارد از نظر بقایای سموم و بقایای کودهای شیمیایی دارند.
وی در ادامه به پروژههایی که معاونت در استان کرمان اجرا میکند را تشریح کرد و گفت: اکنون طرح تولید محصولات سالم را با همکاری جهاد کشاورزی داریم. در سال جاری طرح حمایت از بحث تولید گیاهان دارویی را به طور مشترک با جهاد کشاورزی داریم که این طرح در استان کرمان نیز اجرا خواهد شد و طرح بسیار مهمی است و مورد استقبال قرار گرفته است. همچنین طرح توانمندسازی زنان روستایی را با تاکید بر بحث بوم گردی داریم که انشالله با پایان دوران کرونا بوم گردی ها تقویت شود، زیرا فرصتهای بسیار خوبی را برای زنان روستایی به وجود آورده است.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز طرحهایی را در این استان داریم که مهمترین آن بحث حمایت از فعالیتهای اعضای تولیدات تعاونیهای زنان است، گفت: بخشی از این تعاونی ها روستایی هستند. البته ساماندهی مشاغل خرد و خانگی را نیز در دست داریم که در بخشهای مختلف با وزارت کار فعالیت میکنیم. همچنین در بحث زنان سرپرست خانوار نیز به طور خاص با وزارت کشور طرحی را با همکاری کاردوک که یک تشکل غیردولتی بزرگ است در حال اجرا داریم که این طرح نیز بسیار موفق بوده است.
ابتکار در ادامه به طرح دیگری مبنی بر طرح "نهضت سوادآموزی برای حمایت از توسعه سوادآموزی دختران روستایی و عشایری و تولید محتوای آموزشی برای آنها" که این معاونت به طور مشترک با دستگاههای استان کرمان در دست دارد اشاره کرد و گفت: با وزارت آموزش و پرورش در استان کرمان طرح گفتگوی ملی خانواده، مهارتهای گفتوگو و ارتباط موثر و افزایش مشارکت اجتماعی دختران دانش آموز را داریم. طرح گفتگوی ملی خانواده با همکاری انجمن جامعه شناسی ایران نیز در دو مرحله در کرمان اجرا شده است.
وی ادامه داد: این طرح خاص بحث توان افزایی خانوادهها در مهارتهای ارتباطی و رفتاری اعضای خانواده است که در شرایط کرونا این موضوع اهمیت دارد. برای هر استانی مهمترین مسائل اجتماعی و خانواده را به صورت کتاب در آوردهایم.
وی ادامه داد: همچنین طرحی با همکاری وزارت علوم و فناوری تحت عنوان طرح سفیران فرهنگی دانشگاه کشور در دست داریم که در استان کرمان نیز نمایندگان تشکلها در این طرح نیز شرکت کردند. همچنین نمایشگاه توانمندی دانشجویان دختر در زمینه های صنایع دستی و مد لباس با همکاری دانشگاه کرمان اجرا میشود و طرح کمند را به طور مشترک در استان کرمان نیز اجرا میشود که این طرح موجب افزایش مهارت های دختران دانشجو میشود تا در آینده حرفهای را دنبال کنند. همچنین با دانشگاه فرهنگیان نیز طرحی را با هدف توان افزایی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در دست داریم که طبعاً برای استان کرمان نیز نقش دارد.
وی با بیان اینکه در سال ۹۸ نیز با سه تشکل بزرگ شامل موسسه خیریه آبشار در شعبه رودبار و موسسه خیریه نسیم مهربانی پروژه داشتهایم و پروژههای آن اجرا شده گفت: در سال ۹۹ نیز آمادگی کامل داریم تا با سازمانهای مردم نهاد کرمان پروژه اجرا کنیم.
وی در ادامه با اشاره به طرح ارتقای تاب آوری اجتماعی گفت: این طرح از سال ۹۶ در استان کرمان حدود سه بار اجرا شده است و ادامه دارد. بیش از ۹۵۰ نقطه این طرح اجرایی شده است. این طرح به جوامع محلی کمک می کند تا بتوانند خود را در برابر آسیبها و مشکلاتی که بعضاً طاقت فرساست، به ویژه در این شرایط کرونا، توانمندیهای درونی خود را بشناسند و بتوانند مسائل خود را با ارائه راهکار و راه حل و با کمک بازیگران محلی و کسانی که در سطح محله نقش دارند راهکارهای خوبی به دست آورند. برای استان کرمان برای طرح ارتقای تاب آوری اجتماعی برای سال ۹۹ نیز پروژهای را آماده داریم.
به گزارش ایسنا، محمدجواد فدائی استاندار کرمان نیز با بیان اینکه ما زنان موثری داشتیم که توانستند و میتوانند الگو باشند و امیدواریم این روند در استان ادامه یابد، گفت: در خصوص شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ما در برخی شاخصها وضعمان خوب است و در برخی شاخصها وضعمان خوب نیست. فعالیتهایی که انجام میشود فعالیتهای نسبتا قابل قبولی است، اما باید این فعالیتها را گسترش دهیم. وی درباره نرخ مشارکت بانوان استان کرمان در زمینههای مختلف بیان کرد: نرخ مشارکت اقتصادی بانوان در استان کرمان در سال ۹۷، ۱۴.۹ درصد بوده که متوسط کشور ۱۶.۱ درصد بوده است و این نشان میدهد نسبت به متوسط کشور چندان عقب نیستیم.
فدایی ادامه داد: اما در زمینه بیکاری بانوان وضعمان بسیار نامطلوب است؛ در سال ۹۷ نرخ بیکاری بانوان استان کرمان ۲۸ درصد بوده است که متوسط کشور ۱۸.۹ درصد بوده و یعنی از متوسط کشور بسیار عقب هستیم و باید کار زیادی انجام دهیم. البته اقدامات خوبی صورت گرفته است. به گفته استاندار کرمان، در سال ۹۶ از ۱۴ هزار و ۲۷۱ فقره تسهیلات خوداشتغالی با اعتبار ۱۷۹ میلیارد تومان، ۵ هزار و ۹۱۰ فقره خوداشتغالی با اعتبار ۶۸ میلیارد تومان به بانوان اختصاص داده شده است.
وی ادامه داد: در زمینههای دیگری نیز به اشتغال بانوان توجه خوبی شده است. از ۲ هزار و ۲۰ پنل خورشیدی که نوعی خوداشتغالی محسوب میشود، ۷۲۰ مورد به زنان سرپرست اختصاص یافته است که این نشاندهنده آن است که در ایجاد اشتغال بانوان و کاهش نرخ بیکاری قدمهای خوبی برداشته شده است. وی در ادامه درباره مشارکت اجتماعی بانوان نیز تاکید کرد: باتوجه به اینکه حدود ۳۰۰ نفر دهیار و عضو شورای شهر داریم رتبه اول را در کشور داریم. همچنین به لحاظ تحصیلات عالیه بانوان رتبه ۱۶ را در کشور کسب کردهایم. فدایی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۸۰ سازمان مردم نهاد در حوزه خانواده در استان فعالیت میکنند، گفت: اولین مرکز رشد و شتابدهی کسب و کارهای بانوان در استان کرمان راهاندازی شده است.
استاندار کرمان تاکید کرد: یکی از مواردی که در استان مورد توجه قرار گرفته و باید بیشتر به آن توجه کرد، بحث زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد است؛ در حال حاضر ۵۴ هزار و ۳۹۱ زن سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد داریم و در کشور رتبه چهارم را داریم، یعنی وضعمان خوب نیست که حدود ۵۰ درصد آنها نیازمند شغل هستند. در سه سال اخیر به ترتیب سه هزار و ۱۹۱ نفر، ۲ هزار و ۵۴۲ نفر و سه هزار و ۱۸۰ نفر برایشان اشتغال ایجاد شده است. یعنی به طور متوسط سالی سه هزار نفر برایشان اشتغال ایجاد شده که نرم خوبی نیست و اگر همین نرم را ادامه دهیم حدود ۹ سال طول میکشد. البته در مجموع با افرادی که تحت حمایت سازمانهای دیگر هستند ما در سال به طور متوسط ۵ هزار شغل برای زنان سرپرست خانوار ایجاد میکنیم اما این روند باید شتاب یابد و هم کمیته امداد و هم بهزیستی باید فعالیت بیشتری کنند که امیدواریم این فعالیت بیشتر تحقق پیدا کند و روند اشتغال سرعت بیشتری داشته باشد.
فدایی در ادامه با اشاره به اینکه در بحثهای مدیریتی نیز وضع استان نسبتا مطلوب است، بیان کرد: به طور نسبی از بانوان در پست های مدیریتی استفاده شده است، ما در انتخاب مدیران در شرایط مساوی قطعاً اولویت را به بانوان میدهیم.
وی افزود: لازم است کارهایی به ویژه برای منطقه جنوب استان انجام شود که ما آمادگی داریم که اگر دکتر ابتکار مشارکت کنند برای احداث هنرستان دخترانه شبانه روزی در مناطق جنوبی استان که مناطق محروم هستند و همچنین سالنهای ورزشی که مورد نیاز آنهاست کار مشترکی انجام دهیم.