غلامحسین شافعی؛ رییس اتاق ایران طی سخنانی در این کنفرانس گفت: آب مجازی و تجارت آن موضوع جدیدی است که در دنیا مطرح شده و مطالعات زیادی در مورد آن صورت گرفته که نشان میدهد در صورت استفاده به جا از آن میتوان به حل بحران آب کمک کرد. وی اضافه کرد: ایران در برگزاری این کنفرانس پیشگام شد چرا که معتقد است مسئله آب مجازی بسیار مهم بوده و سالهاست که مورد غفلت قرار گرفته است. پیشنهاد می شود برگزاری کنفرانس آب مجازی به طور مداوم و به صورت سالیانه در یکی از کشورهای جهان دنبال شود.
رییس پارلمان بخش خصوصی همچنین از اعلام آمادگی هلند برای برگزاری دومین اجلاس در سال آینده خبر داد. وی با اشاره به این نکته که برگزاری کنفرانس مذکور میتواند نقطه آغازی برای رفع بحران کمآبی در دنیا و به ویژه در ایران باشد، تصریح کرد: بحران آب در کشور ما بسیار جدی و مهم است که به چارهاندیشی وسیع نیاز دارد. آب مجازی و تجارت آن موضوع جدیدی است که در دنیا مطرح شده و مطالعات زیادی در مورد آن صورت گرفته که نشان میدهد در صورت استفاده به جا از آن میتوان به حل بحران آب کمک کرد.
شافعی ادامه داد: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی و مشاور سه قوه، خود را موظف به اعتلای فضای کسب و کار می داند و موضوع آب و کشاورزی با تصویب قانون بهبود محیط کسب و کار در برنامه کاری اتاق ایران قرار گرفت. در پی آن اتاق موظف شد مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب را ایجاد کند تا با انجام مطالعات لازم به رونق بنگاههای اقتصادی، تولید ثروت و کارآفرینی کمک کند.
وی در ادامه به برخی از اقدامات مهم این مرکز در طول سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: جلوگیری از عواقب زیانبار قانون پروانه دار کردن چاههای غیرمجاز مصوب سال ۱۳۸۹ و همچنین روشنگری مرکز در مورد آثار خسارتبار طرح فدک در سال ۱۳۹۱ مبنی بر واگذاری بیش از ۲ میلیون هکتار اراضی کشاورزی جدید با تکیه بر افزایش برداشت از آبهای زیرزمینی بخشی از این اقدامات است.
رییس پارلمان بخش خصوصی کشور همچنین به تعاملات مطلوب این مرکز با وزارتخانههای مختلف اشاره و تصریح کرد: برگزاری همایش بحران مدیریت آب زیرزمینی و تدوین بیانیه آن سبب شد تفاهمنامهای با وزارت نیرو برای کمک به پروژه تعادل بخشی آب زیرزمینی، منعقد شود. همچنین تفاهمنامه همکاری با سازمان محیط زیست با موضوع اقتصاد سبز به امضا رسید تا این مفهوم بهعنوان یک حرکت اقتصادی موردتوجه بخش خصوصی کشور قرار گیرد.
بر اساس اظهارات شافعی، مرکز مطالعات، همکاریهای خوبی را نیز با وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامهوبودجه در مورد خصوصیسازی صنعت آب آغاز کرده است. شافعی گفت: انتظار می رود این کنفرانس موجب آشنایی افکار عمومی با تعریف و مفهوم آب مجازی و تجارت آن و همچنین سبب تعامل خبرگان، دانشگاهیان، سیاستگذاران، مدیران و ذی نفعان باشد و در نهایت تهیه نقشه راهی برای ورود به بحث تجارت آب مجازی با در نظر گرفتن همه ابعاد آن میسر شود.
همچنین محمدحسین شریعتمدار نیز در این کنفرانس، با اشاره به شرایط متفاوت کشورها در مورد منابع آبی در دسترس گفت: گروهی به دلیل افزایش جمعیت و یا سوءمدیریت دچار بحران آب شدهاند و گروهی از کشورها هنوز به این مرحله بحرانی نرسیدهاند ولی این به معنای اثر نگرفتن آنها از پیامدهای ناشی از کم آبی در سایر مناطق بحران زده دنیا نیست.
وی مدیریت یکپارچه منابع آب، تعادل بخشی منابع آب های زیرزمینی، آبخیزداری، صرفه جویی، بازچرخانی آب و استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا را به عنوان راهکارهای برون رفت از این بحران مطرح کرد و ادامه داد: در سال ۱۹۹۳ میلادی برای اولین بار مفهوم آب مجازی از سوی تونی آلن تشریح شد که تا به امروز اظهارنظرهای متفاوتی در مورد آن شنیدهایم. به نظر میرسد این مفهموم به بررسیهای بیشتری نیاز دارد.
شریعتمدار افزود: در مورد مفهوم آب مجازی این توافق وجود دارد که این مفهوم راهکاری کمکی و تکمیلی بوده و میتواند در بهبود وضعیت آب در کشورها مؤثر باشد؛ از اینرو ایران اولین کنفرانس بین المللی در این زمینه را برگزار کرد تا امکان سنجی در مورد ظرفیتهای تجارت آب مجازی برای احیای منابع آبی صورت گیرد و ضمن تعیین راهبردها نقطه بهینه واردات با ملاحظه نقاط منفی و مثبت آن مشخص شود.
رییس مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران تاکید کرد: میتوان علاوه بر برگزاری این کنفرانس به طور سالانه در کشورهای مختلف، کمیته بین المللی آن را با حضور کشورهای داوطلب تشکیل داده و در هر کشوری کمیته ملی برای همکاری مجدانه با کمیته جهانی شکل گیرد. همچنین بهرام طاهری؛ مشاور وزیر نیرو و رییس کمیته علمی کنفرانس، با اشاره به روند فراگیر شدن مفهوم آب مجازی در دنیا و اقدامات مختلفی که در طول سال های گذشته در این رابطه انجام شده، خاطرنشان کرد: طبق یافتههای تدریجی کشورها، توجه به این مفهوم میتواند صرفه جویی قابل توجهی در مصرف آب داشته باشد.
بر اساس اظهارات وی، قرار است ایران با همکاری سازمان فائو، بانک اطلاعاتی از دادههای مربوط به آب مجازی را تهیه کند.