به گزارش ایندپندنت، فرانسه پس از ۴۶ سال حمایت یارانهای از مزرعهداران ثروتمند از سال ۲۰۰۹ تصمیم گرفت بهسوی کشوری سبزتر و عادلانهتر گام بردارد. پاریس اعلام کرده بود که در سال ۲۰۱۰ حدود ۲۰ درصد از مالیات چند میلیارد یورویی اروپاییان را که پیش از آن به مزارع تک کشت و بزرگ ارائه میشد، صرف اعطای پول نقد به کشاورزان تپه کار، چراگاههای مرتعی، چوپانان و کشاورزان ارگانیک شود. این تصمیم پایانی بر سیاست دوگانهی فرانسه است که همیشه اعلام کرده از مزارع خانوادگی و کیفیت غذایی حمایت میکند ولی در مقام عمل از زمینداران بزرگ و ثروتمند غلات در شمال، مرکز و شرق فرانسه که از کود و سم زیادی در مزارع استفاده میکنند پشتیبانی کرده است.
حمایت از پرورش دام در مرتع بهجای حمایت از واحدهای دامی صنعتی اتحادیه اروپا
گرچه بروکسل و سیاست مشترک کشاورزی اتحادیه اروپا (CAP) دولتهای اروپایی را برای سوق حمایت به سمت مزارع کوچک و فقیرتر تحتفشار قرار میدهد، ولی تا پیشازاین پاریس تنها دولت اروپایی محسوب میشد که بر روی حمایت از مزارع بزرگ صنعتی تاکید داشته است. اما وزیر کشاورزی وقت فرانسه (مایکل بارنیه) اعلام کرد که این سیاست از سال ۲۰۱۰ تغییر خواهد کرد. از این سال به بعد بزرگترین مزارع غلات فرانسه که سالانه ۸۰۰ هزار پوند یارانه دریافت میکردند ۲۰ درصد از کل دریافتیهای خود را از دست خواهند داد و در عوض سالانه در حدود ۱۴۰۰میلیون یورو از مزارع متراکم به سمت مزارع کوچک سرازیر خواهد شد تا علاوه بر حمایت از تولیدکنندگان خرد، به تنوع زیستی و محیطزیست نیز کمک شود. این هزینه برای تولید گوشت گاو، گوسفند و بز صرف میشود تا فرانسه بهتدریج بهسوی تولید محصولات مرتعی و ارگانیک حرکت کند.
فرانسه سیاست «اول مزارع بزرگ» را حذف میکند
سارکوزی (رئیسجمهور پیشین فرانسه) اعتقاد داشت که این حرکت تاریخی در سیاست فرانسه [تغییر حمایتها به نفع مزارع خرد]، برای حفاظت از جوامع روستایی و سنتی ناحیه آلپ، مرکز و غرب و جنوب فرانسه ضروری است. دولت سارکوزی معتقد بود که حذف سیاست «اول مزارع بزرگ» یا Big Farmers First در راستای پیشبرد سیاست مشترک کشاورزی اتحادیه اروپا (CAP [Common Agricultural Policy]) امری ضروری است. در سالهای قبل از ۲۰۰۹ و بر اساس قوانین جاری فرانسه، هر یک از ۱۰ مزرعه بزرگ این کشور بهطور میانگین سالانه۵۰۰ هزار یورو حمایت میشدند حالآنکه مزارع کوچک بهطور میانگین تنها ۵۰۰ یورو دریافت میکردند. فرانسه سالانه حدود ۱۰ میلیارد یورو از محل سیاست مشترک کشاورزی اتحادیه اروپا برای کشاورزان خود خرج میکند و پیشبینی میشود از سال ۲۰۰۹ به بعد با طرح منطقیتر و سازگارتر با محیطزیست این هزینه را توزیع خواهد کرد.
با اینکه فرانسه ازنظر وسعت پنجمین کشور اتحادیه اروپا در عدم استفاده از ترکیبات شیمیایی است، ولی ازنظر تولید محصولات ارگانیک از سایر کشورهای اروپا عقب است. تنها دو درصد از مزارع فرانسه رسماً بهعنوان ارگانیک شناخته میشوند و در این مزارع سم و کود شیمیایی استفاده نمیشود. سارکوزی اعلام کرده بود که نسیم مصلحت به سمت روستاها وزیدن میگیرد و حمایت از این مناطق آغاز خواهد شد و دراینباره اظهار کرده بود: « من دیگر نمیتوانم مسیر نادرستی که تا قبل از این طی میشده را ادامه دهم. ما مزارع پرورش دامی داریم که در حال رنج کشیدن هستند. ما نواحی تپهای داریم که در مشکلات فراوانی هستند». اینها گفتههای سارکوزی هستند که اعلام کرده بود به مساوات بیشتری روی خواهد آورد و در توزیع یارانهها از تولیدکنندگان خرد بیشتر حمایت خواهد کرد.