1397/4/9 2136

سخنگوی کمیسیون آب، منابع طبیعی و کشاورزی مجلس گفت:با کشت گلخانه‌ای می‌توانیم به بحث تامین آب کمک کنیم، باید محصولاتی که آب زیاد مصرف می‌کند را به کشت گلخانه‌ای بسپاریم و این محصولات را در گلخانه‌ها داشته باشیم.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس:

نیاز به گذار به کشت گلخانه ای برای صرفه جویی در مصرف آب

علی وقف‌چی سخنگوی کمیسیون آب، منابع طبیعی و کشاورزی مجلس در خصوص دلایل ایجاد بحران آب در کشور به جام جم آنلاین گفت: میلیون‌ها سال زمان برده تا آب‌های زیر زمینی تشکیل شوند و ما در یک مدت کوتاه چندصد برابر میزان تولیدی یا ورودی از آن برداشت می‌کنیم لذا مسلما با مشکل کم آبی مواجه خواهیم شد. با اینکه می‌توان راهکار‌های منطقی را برای جلوگیری از هدررفت آب در پیش گرفت اما متاسفانه مسیرهای مدیریتی و اجرایی مانع شده اند. وی ادامه داد: مردم ایران آب را باید سرمایه ملی تلقی کرده و از منظر اقتصادی نیز به آن بها دهند چرا که با رویکرد پیش رو نمی‌توان در این راستا اقدامات بهینه ای انجام داد.

 

وقف‌چی استفاده از دانش روز جهان را یکی از مهم ترین راهکارها برای حل بحران کم آبی دانست و گفت: امروزه در برخی از مدیریت‌ها از ظرفیت‌های علمی‌ داخل و خارج استفاده نمی‌کنیم ازجمله سوپر جاذبه‌ها، باروری ابرها، بازچرخانی آب‌ها از مرزها و مناطق آزاد و از همه مهم تر مدیریت آب‌های کلان که تنها با همین مدیرت می‌توان از خسارت‌های بسیاری جلوگیری کرد. به عنوان مثال آب را از کوهای سرچشمه کردستان به مناطق شمالی که بیش از هزار میلی متر بارندگی دارد، منتقل می‌کنیم در صورتی که آب در کردستان، زنجان، همدان و ... به شدت مورد نیاز است.

 

به گفته وی این عملکرد اشتباه ناشی از بی تدبیری است، در حالی که می‌توان از منابع استان گیلان به عنوان تامین کننده آب کشاورزی استفاده کرد. ایران جزو کشورهای نیمه‌خشک است لذا باید واقع‌بین بود و طبق موقعیت جغرافیایی که داریم برنامه‌ریزی کنیم. وقتی ما دچار کمبود آب هستیم، تداوم برخی از تصمیمات اشتباه است. وی در زمینه بحران آب عنوان کرد که در کشور خلاهای قانونی زیادی وجود دارد، در مدیریت شهرها نیز با بی تدبیری روبه رو هستیم و باید برای فضای سبز با توجه به علم و دانش روز بشر از گونه‌هایی استفاده کرد که کمترین نیاز آبی را داشته باشند. علاوه بر آن، در بحث کشاورزی که حدود 90 درصد آب کشور توسط نظارت جهاد کشاورزی استفاده می‌شود، تدابیری باید اندیشید تا در حذف محصولات تابستانی بخصوص صیفی جات و سبزی جات اقداماتی رخ دهد و به سمت تولید محصولات باغی با رویکرد حداقل مصرف آب پیش رویم.

 

وقف‌چی، مدیریت مصرف آب را نخستین فاکتور و عامل موفقیت یک کشور در زمینه مصرف آب دانست و گفت: . بیش از 90 درصد از مصارف آب در زمینه کشاورزی است. خیلی از کشورها که با بحران آب نیز مواجه نیستند، مدیریت آب آنها بسیار سختگیرانه و بهتر است و در واقع به مسئله آب بهاء می‌دهند. به گفته وی، ما سالیان متمادی تصمیمات اشتباه زیادی در مدیریت آبی گرفتیم. طی این سال‌ها ما اکثر منابع آبی زیرزمینی را بیرون کشیدیم و مصرف کردیم همچنین از منابع آبی بیش‌ازاندازه برای کشاورزی استفاده نمودیم. وقف‌چی ادامه داد: وقتی با کشت گلخانه‌ای می‌توانیم به بحث تامین آب کمک کنیم. چرا این اقدام صورت نمی‌پذیرد؟ این در حالی است که همان محصول در زمین کشاورزی طبیعی ممکن است ده‌ها برابر آب مصرف کند. باید محصولاتی که آب زیاد مصرف می‌کند را به کشت گلخانه‌ای بسپاریم و این محصولات را در گلخانه ها داشته باشیم.

 

وقف‌چی خاطرنشان کرد، علاوه بر موارد ذکر شده مصرف بیش‌از اندازه در آب روستایی، شهری و خانگی داریم. طبیعی است تا زمانی که این روند ادامه یابد، هرروز با مشکل تازه‌ای از بحران آب در کشور مواجه باشیم. وی در خصوص بحث پروژه انتقال آب خلیج فارس و دریای خزر به جام جم آنلاین گفت: باید با حداقل ظرفیت انتقال آب بیشترین بهروری را داشته باشیم. بررسی‌ها نشان می‌دهد از دریای خزربه دشت قزوین آب منتقل شده است، ما بر این عقیده هستیم که می‌توان آب موجود در مناطق مختلف را با تدابیر مدیریتی مناسب کنترل کرد، همچنین حداقل هزینه همراه با کوتاه ترین مسیر را برای انتقال آب استفاده کنیم.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی