زنبق (Iris hybrids)
گیاه ریزومدار زنبق مقاوم به سرماست و در ایران کاملا شناختهشده است. از طریق تقسیم ریزوم در اسفندماه تکثیر میشود. گل زنبق در آغاز فصل بهار به باغ زینت میدهد. انواع وحشی آن در ایران فراوان است و چندین نوع آن از جنوب کرج جمعآوری و در دانشکده کشاورزی کشتوکار شده است. کشت انواعی از زنبق با برگهای ابلق (Iris germanica) اخیرا متداول شده است. کشتوکار گلخانهای زنبق برای تولید گل تازه یا گل بریده نیز امکانپذیر است و از سالها پیش در ایران انجام شده است. گل های زنبق موقعی که هنوز نیمهشکفته است برداشت میشوند و پس از چند روز در منزل بهطور کامل شکفته میشوند.
گلایل (Gladiolus grandiflorus)
یکی از محصولات مهم گلکاری است. تکثیر آن از طریق کاشت پیازهای توپر (Cormes) انجام میپذیرد. این پیاز ها اگرچه ظاهرا شبیه به پیازهای معمولی هستند، ولی فاقد برگهای گوشتی بوده، در مجموع یک ساقه محکمی را تشکیل میدهند که گرهها و فاصلهی مابین گرهای را در بر دارند. در کرج از اردیبهشتماه کشت پیاز گلایل امکانپذیر میشود. از تاریخ کاشت پیاز تا برداشت گل، بسته به نوع واریتهی گلایل، ۵۰ تا ۷۰ روز طول میکشد. مواد غذایی موجود در پیاز صرف رشد و نمو ساقهی گلدهنده میشود و در بخش فوقانی پیاز قدیمی، پیاز جدید نسبتا بزرگی تشکیل میشود. بهعلاوه در کنار این پیازها، پیازچهها رشد و نمو میکنند، که همهساله جمعآوری و برای تولید پیازهای درشتتر به مدت ۲ تا ۳ سال کشتو کار میشوند.
زعفران زینتی (Crocus aureus)
این گیاه نیز شبیه به گلایل است و از طریق کاشت پیاز توپر تکثیر میشود. کشت و کار زعفران زینتی در بسیاری از پارکها معمول است، و در آغاز فصل بهار گل های زیبای زعفران نمایان میگردد.
فریزیا (Freesia refracta)
این گیاه نیز از تیره زنبق، دارای گل های زرد، سفید و سرخ میباشد و بسیار ظریف و زیبا است؛ و عطری ملایم و دلانگیز دارد. فریزیا نیز از طریق پیازهای توپر و بذر تکثیر میشود. مقاومت آن به سرما اندک است و در ماههای زمستان باید پیازها را به داخل برد. در گلخانهها برای گل تازه، کشت و کار میشود.