1396/11/9 1878

هنگامی که افزایش کود در ابتدای فصل رشد باعث بزرگ‌شدن سریع برگ ها شود، تعریق رطوبت از سطح برگ‌ها نیز بالا می‌رود، لذا در اواخر فصل رشد دچار کم‌آبی شده و نقصان چشمگیری در محصول دانه مشاهده می‌گردد.

اثر کود ها در استفاده صحیح رطوبت خاک توسط گیاه


هرگاه دو گیاه را که در دو محیط غنی و فقیر از نظر عناصر غذایی کشت گردیده‌اند با یکدیگر مقایسه کنیم می‌بینیم که گیاه محیط فقیر دارای رشد کمتری است ولی میزان آبی که جهت تولید یک‌گرم ماده‌ی خشک به صورت تعریق از دست می‌دهد بیش از گیاهی است که در محیط غنی کشت گردیده است. بنابراین  از آنجا که رطوبت از دست رفته بیشتر تابع شرایط محیطی است، در نتیجه اگر با مدیریت صحیح بتوانیم به رشد و نمو گیاه بیفزائیم، در شرایط مساوی رطوبتی می‌توانیم میزان محصول را افزایش دهیم. به عنوان مثال در جدول ذیل نتایجی مشاهده می‌گردد که مربوط به محصول جو می‌باشد.

 

در حالت بدون کود و با میزان مصرف ۲.۵ سانتیمتر آب مقدار محصول ۸۶ کیلوگرم در هکتار بوده است، در حالی که در مورد دیگر که کود اضافه گردیده است، با همان میزان مصرف آب مقدار محصول کشاورزی به ۱۴۵ کیلوگرم در هکتار رسیده است. بعلاوه طبق مشاهداتی که در مناطق مرطوب بدست آمده است معمولا مقاومت گیاهان کودپاشی شده نسبت به خشکی بیش از گیاهان کودپاشی نشده می‌باشد. علت این تفاوت احتمالا رشد بیشتر اندام‌های هوائی و درنتیجه رشد بیشتر ریشه و نفوذ بیشتر ریشه گیاه کودپاشی شده در مقایسه با گیاه کودپاشی نشده می‌باشد.

 

سال

ازت کم

ازت زیاد

کیلوگرم در هکتار

بوشل در ایکر

کیلوگرم در هکتار

بوشل در ایکر

۱۹۴۹

۷۵

۲.۱

۱۵۸

۴.۴

۱۹۵۰

۹۷

۲.۷

۱۳۳

۳.۷

میانگین

۸۶

۲.۴

۱۴۵

۴.۰

 

 

گاهی اوقات در مناطق نیمه مرطوب افزایش کود منجر به کاهش محصول کشاورزی می‌گردد. هنگامی که افزایش کود در ابتدای فصل رشد باعث بزرگ‌شدن سریع برگ ها شود، تعریق رطوبت از سطح برگ‌ها نیز بالا می‌رود، بنابراین در صورتی که آب باران یا آب آبیاری به خاک کشاورزی اضافه نگردد گیاه در اواخر فصل رشد دچار کم‌آبی شده و نقصان چشمگیری در محصول دانه مشاهده می‌گردد. این مطلب در مورد گیاه سورگم در ایالت کنزاس مطالعه گردیده است. البته گیاهان علوفه‌ای از این قاعده مستثنی بوده زیرا میزان محصول این گیاهان تابع رطوبت خاک در پایان فصل رشد نمی‌باشد.

 

مقدار محصول گیاهان علوفه‌ای کودپاشی شده در مناطق نیمه‌مرطوب مشابه مناطق مرطوب بوده با این تفاوت که میزان رطوبت مصرفی برای تولید واحد وزن در این حالت کمتر است. بنابراین تا جائی که رطوبت در خاک کشاورزی وجود دارد گیاه استفاده می‌کند و در زمانی که رطوبت به پایان رسید رشد گیاه متوقف می‌گردد. از مطالب فوق این طور می‌توان نتیجه گرفت که در مناطقی که کمبود رطوبت وجود دارد تقسیم‌بندی آب مصرفی طوری باید انجام گیرد که با حداقل میزان آب مصرفی حداکثر میزان دانه عاید گردد.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

آماده شدن ۲۵۰۰ هکتار از اراضی چهارمحال و بختیاری جهت کشت چغندرقند

اقدامات کنترلی و غربالگری جهاد کشاورزی برای مقابله با کرونا

نصب دستگاه دیتالاگر در باغات شهرستان سامان

فعالیت نوروزی گشت‌ سیار حفاظت از اراضی استان اردبیل

درگذشت 2 مدیر جهاد کشاورزی در گیلان و گلستان بر اثر کرونا

کرونا با بازار گل و گیاه چه کرد؟

عقب‌نشینی کشاورزان مازندران از برنامه کشت کلزا

شایعات کرونایی تقاضا و قیمت میوه را افزایش داد

استقرار ۵۰ سامانه ضد تگرگ در باغات آذربایجان شرقی

واکنش وزارت جهاد به انتقادات از سامانه بازارگاه

سه چالش کشاورزی ایران و بلاتکلیفی الگوی کشت

هشدار جدی بیماری‌های «زنگ زرد» و «زنگ قهوه‌ای» گندم در مزارع آق‌قلا

لیست ۱۰ عدد از دردسرساز ترین آفات و بیماری ها در باغبانی

باید و نبایدهای کشاورزی ایمن در فصل کرونا

لایحه حفاظت از زمین های کشاورزی و ضوابط ساخت وساز تقدیم دولت شد

توضیحاتی در خصوص حمله میلیونی ملخ‌ها به آبادان

ساخت کرم ضد آفتاب از پسماندهای کشاورزی

از سال آینده تولید گندم سفارشی می‌شود

انواع کمباین های برداشت غلات

سال آینده پیوندک گردو وارد بازار می‌شود

چه عواملی حیات تالاب کجی نمکزار را تهدید می‌کند؟

انجام شخم زمستانه در ۱۰۰هزار هکتار از شالیزارهای گیلان

کشت گیاهان دارویی در ۱۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان غربی

توصیه‌های غذایی فائو برای مقابله با کرونا

تمبر هندی و خواص آن

اگرونیک در شبکه های اجتماعی