هرگاه دو گیاه را که در دو محیط غنی و فقیر از نظر عناصر غذایی کشت گردیدهاند با یکدیگر مقایسه کنیم میبینیم که گیاه محیط فقیر دارای رشد کمتری است ولی میزان آبی که جهت تولید یکگرم مادهی خشک به صورت تعریق از دست میدهد بیش از گیاهی است که در محیط غنی کشت گردیده است. بنابراین از آنجا که رطوبت از دست رفته بیشتر تابع شرایط محیطی است، در نتیجه اگر با مدیریت صحیح بتوانیم به رشد و نمو گیاه بیفزائیم، در شرایط مساوی رطوبتی میتوانیم میزان محصول را افزایش دهیم. به عنوان مثال در جدول ذیل نتایجی مشاهده میگردد که مربوط به محصول جو میباشد.
در حالت بدون کود و با میزان مصرف ۲.۵ سانتیمتر آب مقدار محصول ۸۶ کیلوگرم در هکتار بوده است، در حالی که در مورد دیگر که کود اضافه گردیده است، با همان میزان مصرف آب مقدار محصول کشاورزی به ۱۴۵ کیلوگرم در هکتار رسیده است. بعلاوه طبق مشاهداتی که در مناطق مرطوب بدست آمده است معمولا مقاومت گیاهان کودپاشی شده نسبت به خشکی بیش از گیاهان کودپاشی نشده میباشد. علت این تفاوت احتمالا رشد بیشتر اندامهای هوائی و درنتیجه رشد بیشتر ریشه و نفوذ بیشتر ریشه گیاه کودپاشی شده در مقایسه با گیاه کودپاشی نشده میباشد.
سال
|
ازت کم
|
ازت زیاد
|
کیلوگرم در هکتار
|
بوشل در ایکر
|
کیلوگرم در هکتار
|
بوشل در ایکر
|
۱۹۴۹
|
۷۵
|
۲.۱
|
۱۵۸
|
۴.۴
|
۱۹۵۰
|
۹۷
|
۲.۷
|
۱۳۳
|
۳.۷
|
میانگین
|
۸۶
|
۲.۴
|
۱۴۵
|
۴.۰
|
گاهی اوقات در مناطق نیمه مرطوب افزایش کود منجر به کاهش محصول کشاورزی میگردد. هنگامی که افزایش کود در ابتدای فصل رشد باعث بزرگشدن سریع برگ ها شود، تعریق رطوبت از سطح برگها نیز بالا میرود، بنابراین در صورتی که آب باران یا آب آبیاری به خاک کشاورزی اضافه نگردد گیاه در اواخر فصل رشد دچار کمآبی شده و نقصان چشمگیری در محصول دانه مشاهده میگردد. این مطلب در مورد گیاه سورگم در ایالت کنزاس مطالعه گردیده است. البته گیاهان علوفهای از این قاعده مستثنی بوده زیرا میزان محصول این گیاهان تابع رطوبت خاک در پایان فصل رشد نمیباشد.
مقدار محصول گیاهان علوفهای کودپاشی شده در مناطق نیمهمرطوب مشابه مناطق مرطوب بوده با این تفاوت که میزان رطوبت مصرفی برای تولید واحد وزن در این حالت کمتر است. بنابراین تا جائی که رطوبت در خاک کشاورزی وجود دارد گیاه استفاده میکند و در زمانی که رطوبت به پایان رسید رشد گیاه متوقف میگردد. از مطالب فوق این طور میتوان نتیجه گرفت که در مناطقی که کمبود رطوبت وجود دارد تقسیمبندی آب مصرفی طوری باید انجام گیرد که با حداقل میزان آب مصرفی حداکثر میزان دانه عاید گردد.