1396/11/9 1214

هنگامی که افزایش کود در ابتدای فصل رشد باعث بزرگ‌شدن سریع برگ ها شود، تعریق رطوبت از سطح برگ‌ها نیز بالا می‌رود، لذا در اواخر فصل رشد دچار کم‌آبی شده و نقصان چشمگیری در محصول دانه مشاهده می‌گردد.

اثر کود ها در استفاده صحیح رطوبت خاک توسط گیاه


هرگاه دو گیاه را که در دو محیط غنی و فقیر از نظر عناصر غذایی کشت گردیده‌اند با یکدیگر مقایسه کنیم می‌بینیم که گیاه محیط فقیر دارای رشد کمتری است ولی میزان آبی که جهت تولید یک‌گرم ماده‌ی خشک به صورت تعریق از دست می‌دهد بیش از گیاهی است که در محیط غنی کشت گردیده است. بنابراین  از آنجا که رطوبت از دست رفته بیشتر تابع شرایط محیطی است، در نتیجه اگر با مدیریت صحیح بتوانیم به رشد و نمو گیاه بیفزائیم، در شرایط مساوی رطوبتی می‌توانیم میزان محصول را افزایش دهیم. به عنوان مثال در جدول ذیل نتایجی مشاهده می‌گردد که مربوط به محصول جو می‌باشد.

 

در حالت بدون کود و با میزان مصرف ۲.۵ سانتیمتر آب مقدار محصول ۸۶ کیلوگرم در هکتار بوده است، در حالی که در مورد دیگر که کود اضافه گردیده است، با همان میزان مصرف آب مقدار محصول کشاورزی به ۱۴۵ کیلوگرم در هکتار رسیده است. بعلاوه طبق مشاهداتی که در مناطق مرطوب بدست آمده است معمولا مقاومت گیاهان کودپاشی شده نسبت به خشکی بیش از گیاهان کودپاشی نشده می‌باشد. علت این تفاوت احتمالا رشد بیشتر اندام‌های هوائی و درنتیجه رشد بیشتر ریشه و نفوذ بیشتر ریشه گیاه کودپاشی شده در مقایسه با گیاه کودپاشی نشده می‌باشد.

 

سال

ازت کم

ازت زیاد

کیلوگرم در هکتار

بوشل در ایکر

کیلوگرم در هکتار

بوشل در ایکر

۱۹۴۹

۷۵

۲.۱

۱۵۸

۴.۴

۱۹۵۰

۹۷

۲.۷

۱۳۳

۳.۷

میانگین

۸۶

۲.۴

۱۴۵

۴.۰

 

 

گاهی اوقات در مناطق نیمه مرطوب افزایش کود منجر به کاهش محصول کشاورزی می‌گردد. هنگامی که افزایش کود در ابتدای فصل رشد باعث بزرگ‌شدن سریع برگ ها شود، تعریق رطوبت از سطح برگ‌ها نیز بالا می‌رود، بنابراین در صورتی که آب باران یا آب آبیاری به خاک کشاورزی اضافه نگردد گیاه در اواخر فصل رشد دچار کم‌آبی شده و نقصان چشمگیری در محصول دانه مشاهده می‌گردد. این مطلب در مورد گیاه سورگم در ایالت کنزاس مطالعه گردیده است. البته گیاهان علوفه‌ای از این قاعده مستثنی بوده زیرا میزان محصول این گیاهان تابع رطوبت خاک در پایان فصل رشد نمی‌باشد.

 

مقدار محصول گیاهان علوفه‌ای کودپاشی شده در مناطق نیمه‌مرطوب مشابه مناطق مرطوب بوده با این تفاوت که میزان رطوبت مصرفی برای تولید واحد وزن در این حالت کمتر است. بنابراین تا جائی که رطوبت در خاک کشاورزی وجود دارد گیاه استفاده می‌کند و در زمانی که رطوبت به پایان رسید رشد گیاه متوقف می‌گردد. از مطالب فوق این طور می‌توان نتیجه گرفت که در مناطقی که کمبود رطوبت وجود دارد تقسیم‌بندی آب مصرفی طوری باید انجام گیرد که با حداقل میزان آب مصرفی حداکثر میزان دانه عاید گردد.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

نخستین برداشت گیاه نیل گل خوشه‌ای در سیستان‌و بلوچستان

راهكارهایی برای نگهداری گل و گیاه در تابستان

افزایش ۴ برابری قیمت روزنامه باطله و کساد بازار گل

مقایسه نقش سیب زمینی و غلات در شکل‌گیری و دوام تمدن‌ها

آیا انقلاب کشاورزی و فناوری‌های نوین زندگی مارا بدتر کردند؟

خسارت باران به ۲۳ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان

تولید بیش از ۲۰ تن شیرابه گیاه آنغوزه در نیریز

گل حنا گیاهی بی‌حوصله

افزایش تولید انواع ماشین آلات کشاورزی

۱۲۰ هزار تن زیتون امسال تولید می شود

استفاده از برگ بلوط برای تغذیه زمستانه‌ دام ها

معرفی اجمالی انواع ماشین آلات بذر کار

اجاره داری اراضی کشاورزی آمریکا و اروپا

مهندسی ژنتیک محصولات کشاورزی برای جذب آهن بیشتر

معرفی گیاه آپاتمانی شفلرا

«پیشوا» پایلوت تولید محصولات سالم کشاورزی کشور

تنها ۱۳ درصد اراضی ایران مستعد کشاورزی است/ غرب استان تهران خوش‌نشینی را انتخاب کرده‌اند

انواع درخت صنوبر یا سپیدار

ظهور خوشه های طلایی برنج در ۱۸درصد از شالیزارهای گیلان

کدام کشورها بیشترین و کمترین ردپای آب را دارند؟

آسیب شناسی مدیریت کیفیت آب در ایران

افزایش ۱۰ برابری پلاک گذاری ماشین آلات کشاورزی

مدیریت پایدار خاک اولویت بخش کشاورزی است

صادرات عامل گرانی سیب زمینی

طراحی بستر کشت شناور هیدروپونیک توسط یک شرکت ایتالیایی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی