تغییر خلل و فرج خاک در اثر تراکم ناشی از عبور تراکتور، حیوانات و یا انسان یکسان است. کاهش فضای خلل و فرج و افزایش وزن مخصوص ظاهری خاک تواما صورت میگیرد
در سیستم جوی پشتهای بهدلیل عبور چرخهای تراکتور از درون جویها، خاک جویها متراکم شده و عمق شخم عملیات زراعی بعدی بهحدی نیست که بتواند آنها را متلاشی نماید، در نتیجه به مرور زمان لایهای متراکم با وزن مخصوص ظاهری زیاد و پروزیته کم در قسمت زیرین افق شخم خورده تشکیل میشود که به آن قسمت لایه شخم میگویند. مشکلات ناشی از اینگونه سختلایهها در خاکهای شنی که دارای مقادیر کمی رس میباشند زیاد است. در این خاکها بهدلیل کم بودن مقدار رس، انقباض و انبساط خاک در حالت رطوبت و خشکی ناچیز و درنتیجه تخریب طبیعی این لایهها غیر ممکن است.
در برداشت یک جین یونجه حدودا ۷۵ درصد خاک به زیر چرخهای تراکتور میرود. در نقاطی که امکان کشت یونجه با آبیاری در تمام طول سال وجود دارد، تعداد برداشتها ممکن است به ۱۰ – ۱۲ نوبت در سال برسد در این صورت میزان خسارت وارده به گیاه و میزان تراکم خاک بسیار زیاد خواهد بود. تاج گیاه در اثر عبور ماشینآلات صدمه میبیند و با ضعیف شدن گیاه مقاومت آن در برابر امراض گیاهی کاهش مییابد در ضمن وجود لایه متراکم زیرین مانع نفوذ ریشه گیاه به اعماق خاک میگردد. بدین ترتیب عبور و مرور ماشین آلات منجر به کاهش تراکم گیاه و کلا کاهش محصول میگردد.
سیبزمینی را معمولا در خاک های سبک و شنی کشت میکنند تا اولا میزان محصول بالا رود و در ثانی غده ها اشکال کروی و بازارپسندی پیدا کنند. مواردی که در خاک لایه سختی وجود دارد علاوه بر پایین آمدن میزان محصول درصد سیبزمینی هایی که دارای اشکال ناجور هستند زیاد میشود. در مطالعاتی که وزن مخصوص ظاهری خاک بهعنوان معیار تراکم خاک اندازهگیری شده است رابطه معکوس بین میزان تولید محصول سیبزمینی و وزن مخصوص ظاهری خاک و رابطهی مستقیمی بین میزان سیبزمینی های تغییر شکل یافته و وزن مخصوص ظاهری خاک بهدست آمده است. در ایالتهای غربی آمریکا کشت سیبزمینی اغلب به صورت آبی میباشد و در مزارعی که ارتفاع آب آبیاری زیاد بوده است علائم تراکم خاک مشاهده شده است.
مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.
2645
2194
1762
2191
1963
1643
6842
2401
5657
2096
نظر شما
پرطرفدارترین مطالب امروز
اگرونیک در شبکه های اجتماعی