کامبیز بازرگان در افتتاح کارگاه آموزشی تهیه نقشه رقومی کربن آلی خاک که ظهر امروز در معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، با اشاره به جایگاه منابع خاک به عنوان یکی از منابعی که بیشترین ذخیره کربن را دارد، اظهار داشت: با توجه به شرایط ارگانیک کربن در کشور، بیش از 60 درصد خاک های کشور محتوای ارگانیک کربن کمتر از یک درصد دارند. رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه حد پایه وجود ارگانیک کربن در خاک برای پایداری کشاورزی 2 درصد است، ادامه داد: ارگانیک کربن توان بالقوه و بالفعل خاک را در تولید حمایت میکند و توان نگهداری رطوبت در خاک را افزایش میدهد.
وی با اشاره به اینکه جذب کربن سبب میشود تا شدت گرم شدن زمین به صورت کند پیش رود، بیان کرد: خاکهای کشور به طور عمده دچار فقر مواد آلی هستند و وزارت خانه روی این موضوع کار کرده و برنامههایی را پیشنهاد داده است. بازرگان با بیان اینکه یکی از این برنامهها بحث افزودن مواد آلی به خاک و مدیریت مواد آلی موجود در خاک و جلوگیری از از بین رفتن آن است، افزود: هر منبع ماده آلی تجدیدپذیر باید به منابع خاک برگردد که با این روش در حال حاضر بر روی تبدیل کردن سرشاخههای درختان بدست آمده از هرس به شکل کود کار میشود. وی با اشاره به اینکه باید عملیات کشاورزی جهت حفظ منابع آلی بهتر انجام شود، گفت: باید در این امر کشاورزی حفاظتی انجام شود که سبب افزایش باردهی خاک هم میشود.
بازرگان با بیان اینکه در سال جاری به موضوع کشاورزی حفاظتی توجه شده است و در بودجه اعتباری در جهت حمایت از کشاورزان قرار دادهاند، ادامه داد: بیشترین مشکلات کمبود کربن در مناطق کم باران و بیابانی وجود دارد که در کشور بیشترین کربن آلی در خاک استانهای گیلان و مازندران و گلستان است و کمبود آن در استانهای یزد و اصفهان وجود دارد. وی با اشاره به اینکه کشاورزی سنتی در کشور بیشتر مبتنی بر مواد آلی بوده است، اظهار داشت: ورود ارقام پرمحصول به کشاورزی در 50 سال اخیر سبب برداشت بیشتر و در نتیجه کم شدن مواد کربن آلی بوده است و به همین سبب کشاورزی به سمت مبتنی بر کودهای شیمیایی رفته است.