1395/11/27 2782

محققان با استفاده از قارچ‌های ریشه، نوعی کودزیستی تولید کردند که استفاده از آن در مزارع موجب بهبود عملکرد مزارع و باغات کشاورزی خواهد شد.

تولید نوعی کود زیستی از قارچ توسط محققان کشور


محققان پژوهشگاه مؤسسه تحقیقات خاک و آب با استفاده از قارچ‌های ریشه، نوعی کودزیستی تولید کردند که استفاده از آن در مزارع موجب بهبود عملکرد مزارع و باغات کشاورزی خواهد شد.
 
دکتر فرهاد رجالی، مجری طرح در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه این مطالعات با عنوان «تولید نهاده‌ زیستی میکوریزی مناسب برای استفاده در بخش تولیدات گیاهی کشور» اجرایی شده است، گفت: هدف اصلی این مطالعات تولید یک نوع کود زیستی با منشا قارچ‌های «میکوریز آربوسکولار» بوده است که مراحل تحقیقاتی آن به مدت 8 سال در موسسه تحقیقات خاک و آب صورت گرفت.
 
وی این نهاده را نوعی کود زیستی توصیف کرد و یادآور شد: این نهاده موجب جذب بهتر آب و مواد و املاح معدنی در ریشه می‌شود و این امر کاهش مصرف کودهای شیمیایی و آب در مزارع و باغات را سبب خواهد شد. به گفته این محقق منابع تولید خاک و آب هستند که همواره در معرض تهدید قرار دارند؛ ولی با استفاده از این محصول از این منابع محافظت خواهد شد. رجالی با تاکید بر اینکه نهاده عرضه شده منجر به تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک خواهد شد، اضافه کرد: اگرمحصولات کشاورزی سالم تولید شود، می‌توانیم افراد سالم هم در جامعه داشته باشیم.
 
این محقق با بیان اینکه در این مطالعات موفق به تولید ریشه‌های القایی از 5 نوع بافت گیاهی مختلف شدیم، یادآور شد: برخی از این ریشه‌ها دارای پایداری ژنتیکی قابل قبولی هستند و قابلیت کاربرد در سایر فرآیندهای تولیدی غیر از تهیه مایع تلقیح قارچ‌های میکوریزی را دارند.
 
مجری طرح، دستیابی به روش استریل سطحی اسپور قارچ بدون کاهش توانایی رویشی آن را از دیگر دستاوردهای این تحقیقات نام برد و اضافه کرد: ترکیب استفاده شده به عنوان حامل قارچ، قدرت رویش اسپور را حداقل به مدت یک سال تضمین می‌کند و از سوی دیگر استفاده از روش کشت بافت به منظور تولید این محصول در افزایش رشد اقتصادی کشور حائز اهمیت است.
 
به گفته وی، استفاده از این محصول به دلیل کم کردن هزینه‌های تولید و افزایش کارایی مصرف آب به اقتصاد فعالان بخش تولیدات گیاهی کمک خواهد کرد. رجالی اساس ترکیبات این کود زیستی را قارچ میکروسکوپی دانست که از خاک‌های کشور استخراج شده است و گفت: این قارچ‌ها، قارچ‌هایی هستند که بر روی ریشه گیاه قرار دارند و رابطه هم‌زیستی را با گیاه ایجاد کرده و به گیاه کمک می‌کنند تا آب و عناصر بیشتری را از خاک جذب کند و در ازا مقداری از سنتز گیاه نیز به مصرف قارچ می‌رسد.
 
این عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب تاکید کرد: مراحل تجاری‌سازی و تولید صنعتی این محصول در یک شرکت دانش‌بنیان در حال پیگیری است. وی از تجاری‌سازی این محصول خبر داد و یادآور شد: مشتریان اصلی این محصول هلدینگ‌های بزرگ کشاورزی مانند هلدینگ بنیاد مستضعفان و آستان قدس رضوی است که از این محصول دانش‌بنیان در مراحل احداث باغ برای بهبود وضعیت باغات خود استفاده می‌کنند.
 
این طرح با عنوان«تولید نهاده‌ زیستی میکوریزی مناسب برای استفاده در بخش تولیدات گیاهی کشور» و با همکاری هادی اسدی و احمد اصغرزاده در موسسه تحقیقات خاک و آب اجرایی شده و در سی‌امین جشنواره بین‌المللی خوارزمی موفق به کسب رتبه دوم طرح‌های توسعه‌ای در گروه تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی شده است.  

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی