1400/10/18 1492

مدیر آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان زنجان گفت:‌ تاکنون ۶۸ هزار هکتار از اراضی استان به سامانه نوین آبیاری مجهز شده است.

تجهیز ۶۸ هکتار از اراضی استان زنجان به آبیاری نوین


مدیر آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان زنجان گفت:‌ تاکنون ۶۸ هزار هکتار از اراضی استان به سامانه نوین آبیاری مجهز شده است.

فریدون داوودی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اولویت‌بندی مصارف بخش‌های مختلف و برنامه‌ریزی منابع آب به ترتیب شرب و بهداشت، صنعت، محیط‌زیست و کشاورزی، اظهار کرد: افزایش جمعیت و نیاز آبی در مصارف مختلف مورد نیاز انسان، تغییر الگوی مصرف آب در نیازهای شهری، کشاورزی و صنعتی، برداشت بی‌رویه از منابع آب، سدسازی‌های غیراصولی، تغییرات اقلیمی در راستای کاهش بارش و گرم شدن زمین، خشک شدن تالاب‌ها و منابع آبی، افت سطح منابع آب زیرزمینی و افزایش آلودگی منابع آب و کاهش کیفیت آن برای مصارف مختلف، دلایل و نشانه‌های بحران کم‌آبی است.

وی افزود: برخی از محصولات مانند یونجه، ذرت و لوبیا مصرف آب بالایی دارد که با جایگزینی کشت محصولات کم‌آب‌بر می‌توان این مشکل را مدیریت کرد ولی راه موثر استفاده از روش‌های نوین است که در آبیاری موضعی راندمان تا ۹۳ درصد رسیده است.

این مسئول با بیان اینکه در راستای مقابله با بحران کم‌آبی کشور، صرفه‌جویی آب در بخش کشاورزی مقدم بر سایر بخش‌ها است، ادامه داد: در ایران حدود ۹۳ درصد آب کشور به بخش کشاورزی، یک درصد به صنعت، حدود پنج درصد به شرب و نیم درصد به محیط زیست اختصاص دارد. اگرچه صرفه‌جویی آب در همه بخش‌ها دلایل معنوی، دینی و عقلی دارد اما صرفه‌جویی آب صرفا در یک بخش آن هم بخش شرب و خانگی که نسبت به کل مصرف بسیار کم است، راه به جایی نمی‌برد.

داوودی توضیح داد: برای مثال کاهش حدود ۱۰ درصد در مصرف آب کشاورزی معادل حدود ۲ برابر کل مصرف آب کشور در بخش خانگی و شرب است. در بخش کشاورزی می‌بایست با افزایش بهره‌وری آب از طریق افزایش راندمان آبیاری و تجهیز سیستم‌های نوین، استفاده مناسب از سایر نهاده‌های کشاورزی و انتخاب الگوی کشت متناسب با پتانسیل‌های منطقه، امکان کشت محصولات استراتژیک و مورد نیاز کشور را با توجه به منافع اقتصادی، اجتماعی و به‌خصوص زیست‌محیطی مورد توجه قرار داد.

مدیر آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان زنجان تصریح کرد: استفاده از سیستم‌های آبیاری نوین ۹۰ درصد راندمان بهبود خواهد داد، به طوری که در گذشته با ۱۰ هزار هکتار مترمکعب تنها یک هکتار آبیاری می‌شد ولی با استفاده از سیستم‌های هوشمند، قطره‌ای، تیپ، تحت‌فشار و آبیاری موضعی می‌توان دو هکتار آبیاری کرد.

وی افزایش سطح آگاهی کشاورزان از کاربرد بهینه آب، استفاده اصولی از کود و سم برای کاهش آلودگی منابع آب، مدیریت استفاده از زهکش‌ و رونق آب‌بندان‌ها و افزایش پتانسیل منابع آب داخل استان را از دیگر راهکارها برای رفع مشکل منابع آب استان زنجان عنوان کرد.

وی در رابطه با عملکرد شهرستان‌های استان با توجه به کم‌آبی، گفت: نمی‌توان گفت کدام شهرستان عملکرد خوبی داشته ولی همه شهرستان‌ها آن‌طور که توانستند کار کردند و تاکنون عمکرد قابل قبولی با توجه به کمبود اعتبارت داشته‌ایم، به طوری که تا امسال ۱۳۵۰ هکتار به طور موقت تحویل  شده و ۳۵۰۰هکتار در دست اجرا است.

این مسئول خاطرنشان کرد: تخصیص اعتبارات لازم و استفاده از همه امکانات و پتانسیل‌های استان چه در بخش تجهیزاتی و چه در بخش منابع انسانی و انجام پیگیری‌های لازم می‌تواند در تخصیص منابع آب به استان و یا شرایط تولید منابع آب داخلی را افزایش دهد تا کمبود آب در این استان کاهش یابد.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی