1398/2/21 1266

رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: مدیریت نظام مهندسی کشاورزی بر آن است که مردم را به سمت کشت گلخانه‌ای و محصولات کم آب‌تر سوق دهد.

رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی خراسان رضوی در مصاحبه با ایسنا:

مردم به سمت کشت گلخانه ای سوق داده شوند

دکتر محمدعلی قنادزاده اظهار کرد: 24.9 درصد اشتغال استان به کشاورزی وابسته است و متاسفانه آمار کشاورزان باسوادی که در زمینه کشاورزی تحصیل کرده‌اند، سه درصد است. به نوعی می‌توان گفت که 97 درصد تحصیل‌کرده‌های رشته‌های کشاورزی، کشاورزی نمی‌کنند. رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی بیان کرد: ما بر اساس اهداف، اساسنامه و آیین‌نامه‌های اجرایی، وظیفه آموزش افراد را بر عهده داریم و اولین هدف برای ما این است که بتوانیم در بحث بازآموزی و نوآموزی فارغ التحصیلان کشاورزی فعالیتی انجام دهیم.

 

این کارشناس حوزه کشاورزی با اشاره به تعداد فارغ‌التحصیلان رشته کشاورزی که اکنون نیز فعال هستند، تصریح کرد: سالانه 250 نفر در گرایش صنایع غذایی فارغ‌التحصیل می‌شوند که از این میان 17 هزار نفر در حوزه نظام مهندسی کشاورزی عضو هستند.

 

در سال جاری با مشکل سیل و هجوم ملخ‌ها مواجه خواهیم بود

وی با اشاره به مشکلاتی که در طی سال جاری ممکن است با آن‌ها مواجه شویم، تصریح کرد: در سال جاری با مشکل سیل و هجوم ملخ‌ها مواجه خواهیم بود که در این راستا نیز کارشناسان نظرات خود را ارائه داده و پیشنهاداتی را به تهران ارسال خواهیم کرد. قنادزاده عنوان کرد: کشور ما دارای بیشترین فرسایش خاک است و طبق آمارهای انجام شده در کشور 16 تن در هکتار فرسایش خاک لایروبی نشده وجود دارد که رقم بسیار بالایی است. دلیل لایروبی نشدن خاک، بی‌توجهی مدیریتی نیست، بلکه ناشی از هزینه‌های بالای لایروبی است. هزینه لایه‌روبی در چهار دوره مساوی با ساخت یک سد است.

 

رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی با بیان اینکه ظرفیت نگه‌داشت آب در طبیعت ایران بسیار بالا است، بیان کرد: علت این امر این است که در ایران رودخانه‌های فراوانی وجود دارد، با این وجود در استان‌های خشک و کویری روان آب‌ها به سرعت تبدیل به فرسایش خاک شده و در سطح زمین جاری می‌شود. وی خاطرنشان کرد: در استان ما ستاد بحران، کارگروهی را تحت عنوان همیاران آب تشکیل داده که سازمان مهندسی کشاورزی نیز در آن عضویت دارد. ما در آنجا راهکارهایی را پیشنهاد داده‌ایم و آسیب‌شناسی در رابطه با مسائل در تمامی استان‌ها به سازمان نظام مهندسی سپرده شده و استان خراسان نیز از این امر مستثنا نیست.

 

قنادزاده اضافه کرد: اگر چنین بارندگی‌های سیل‌آسایی در استان خراسان رخ می‌داد، قطعا خسارت بیشتری وارد می‌شد، زیرا سطح زمین، ظرفیت نگه‌داشت رطوبتی حجم بالایی از بارندگی را ندارد. در استان خراسان بیشترین بارندگی در قسمت شمال استان با حجم  269 میلی‌متر و کمترین بارندگی در جنوب استان و در شهرستان گناباد نزدیک به 71 میلی‌متر را به خود اختصاص داده است. رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی خراسان رضوی عنوان کرد: با وجود اینکه در جنوبی‌ترین شهرستان خراسان رضوی میزان بارندگی 71 میلی‌متر بوده، می‎توان گفت که این استان دارای شرایط خوبی در زمینه منابع طبیعی و مرتع‌داری و در بحث زراعت نیز دارای راندمان بالایی است.

 

قنادزاده ادامه داد: در استان خراسان رضوی 79 درصد زمین‌های کشاورزی به روش سیستم‌های آبی، آبیاری می‌شوند و 21 درصد نیز زمین‌هایی هستند که کشت دیم در آن‌ها صورت می‌گیرد، این امر بدین معناست که ما در استان خشکی قرار داریم. وی افزود: براساس آمار سال 1392 در استان خراسان رضوی نزدیک به 900 هزار هکتار زمین زراعی وجود داشته و این آمار در چهارسال بعد 200 هزار هکتار کاهش پیدا کرده و به 707 هزار هکتار رسیده است. این درحالی است که دامداری و باغبانی روند افزایشی داشته اما زراعت کاهش پیدا کرده است. این آمار نشان‌دهنده این است که سیاستی بر این موضوع حاکم بوده است.

 

رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی بیان کرد: بنابراین با وجود کاهش اراضی و تبدیل آن به منازل مسکونی، هیچگونه تغییری در تولید محصولات رخ نداده و عملکرد آن 700 هزار هکتار بالاتر بوده است. قنادزاده گفت: کشور ما 11 سال است که در شرایط خشکسالی به سر می‌برد و بر همین اساس مدیریت نظام مهندسی کشاورزی بر آن است که مردم را به سمت کشت گلخانه‌ای و محصولات کم آب‌تر سوق دهد.

 

دوهفته بارندگی منابع آب زیرزمینی را تامین نمی‌کند

وی خاطرنشان کرد: یک سال و یا دو هفته بارندگی نمی‌تواند منابع آب زیرزمینی ما را تامین کند و یک سال بارندگی نمی‌تواند ما را از شرایط خشکسالی خارج سازد، به همین دلیل سیاست وزارت کشاورزی کاملا مشخص نیست. قنادزاده تصریح کرد: تمامی کارشناسان در استان‌های آسیب‌دیده به عنوان پشتیبان حضور دارند و به دنبال برآورد خسارت سیل هستند. همچنین در جهت احیای محصولات و زمین‌های کشاورزی از سیستم‌های نوین آبیاری و مدیریت‌های کشاورزی استفاده می‌کنند.

 

رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی عنوان کرد: در اقتصاد مهندسی و کشاورزی یک نمودار فایده وجود دارد که براساس آن برآورد می‌شود که آیا ساخت یک استخر و یا کال بزرگ ارزش ذخیره بارندگی‌هایی که هر 11 سال رخ می‌دهد را دارد یا خیر. در حال حاضر با توجه به شرایط خشکسالی که اکنون در آن قرار داریم این امر مقرون به صرفه نیست.

 

قنادزاده اضافه کرد: بین سال‌های 2030 تا 2050 درجه حرارت زمین حدود دو الی سه درجه بیشتر خواهد شد که این امر سبب تبخیر بالای آب، تشدید خشکسالی و سیلاب‌های وحشتناک می‌شود. وی با اشاره به موضوع صندوق بیمه، بیان کرد: در واقع بیمه به عنوان صنعتی رو به رشد در سراسر دنیا و در کشورهای توسعه‌یافته به شمار می‌رود. من معتقدم که محصولات باید بیمه شود اما ساز و کار آن باید منطقی باشد تا در طی آن دولت و کشاورز آسیب نبینند.

منبع
ایسنا
کلیدواژه:

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی