1397/1/29 3122

گل همیشه بهار گیاهی یکساله است که بعد به‌عنوان گیاهی تزیینی کشت می‌شود. گل‌های آن در تمام طول تابستان تا پاییز می‌شکفند. امروزه این گیاه را به‌عنوان گیاهی تزیینی و دارویی کشت می‌کنند.

آشنایی با گل همیشه بهار و خواص دارویی آن


Souci officinal

Calendula officinalis L.

English marigold

کاسنیان Asteraceae

تیره‌ی مرکبان (Compositae)

دوران گل دهی: فروردین تا اواخر پاییز

زمان برداشت: تمام طول تابستان

 

گیاهی یکساله است که از قرون وسطی به بعد به‌عنوان گیاهی تزیینی کشت می‌شده است. گل‌های نارنجی تند آن در تمام طول تابستان تا پاییز بدون وقفه می‌شکفند. برگ‌های پاییزی آن قاشقی‌شکل و برگ‌های روی ساقه سرنیزه‌ای و متناوب است. نهنج دارای دو نوع گل عقیم، و بارور است. میوه‌ی گل همیشه بهار، قوسی‌شکل است و برجستگی‌های زبری دارد. موطن اصلی این گیاه جنوب مدیترانه است. امروزه این گیاه را به‌عنوان گیاهی تزیینی و دارویی کشت می‌کنند. نوع پُرپَر و پرتقالی‌رنگ آن از نظر دارویی ارجحیت دارد؛ چراکه حاوی مقدار زیادی مواد موثره می‌باشد.
 

 

برای مصارف دارویی تمام غنچه‌ها یا فقط غنچه های پایه‌دار گل همیشه‌بهار را جمع‌آوری می‌کنند. این کار را در یک روز آفتابی انجام می‌دهند. گل‌ها را روی سبد و در سایه با درجه حرارت ۳۵ درجه سانتیگراد خشک می‌کنند. گل‌های همیشه بهار محتوی یک کالندولاساپونین –اسید- تری‌ترپنوئید، دیگر گلوکوزیدها و کالندولوزیدها، شیره های تلخ و نوعی اسانس روغنی‌اند. از آنها برای تحریک فعالیت کبدی و خصوصا ترشح صفرا استفاده می‌گردد. برای تسکین اسپاسم‌های معده یا روده‌ای نیز بکار می‌روند.
 

 

این گیاه دارای اثر ضد تشنج و مسهل صفراست. در مصارف خارجی جوشانده، تنطور یا پماد تهیه شده از این گیاه را برای مداوای زخم‌های صعب‌العلاج، زخم‌های سیاه، جراحت پاها، ورم‌های چرکین و بیماری‌های پوستی به‌کار می‌برند. صنعت تولید لوازم آرایشی در بسیاری موارد از گیاه همیشه بهار برای نرم کردن پوست، حمام‌ها و مصارف موضعی استفاده می‌کنند. از رنگ نارنجی تند این گیاه برای بهبود بخشیدن حالت ظاهری دیگر مواد دارویی نیز استفاده می‌شود.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

کشاورزی حفاظتی و افزایش عملکرد گندم هدف پروژه ایران - سیمیت

اعلام آمادگی فائو برای مبارزه با آفت ملخ در ایران

استفاده اسپانیا و امارات از زعفران فله ایرانی

راه اندازی مشاغل سبز برای بانوان روستایی

امنیت غذایی چیست؟

کربن خاک: مهمترین محدودیت در کشاورزی کشور

زنبورداری صنعتی رو به رشد در ایران گفتگو

ملخ های دریایی چگونه از خوزستان سردرآورده‌اند؟

ششمین کنفرانس پژوهش‌های کاربردی در علوم کشاورزی

استفاده مداوم سموم دلیل بی اثر شدن آفت کش ها

اثر سرمازدگی مستقیم بر گیاه گندم

شناسایی 50 گونه جلبک دارویی در هرمزگان

مخالفت مجلس با ممنوعیت کشت برنج

گل های زینتی تیره‌ نعناع

یخ زدن خاک سبب بهبود خصوصیات فیزیکی خاک می‎شود

قابلیت چابهار در ایجاد گلخانه بیشتر از برخی کشورهاست

برگزاری همایش ملی "زراعت، گیاهپزشکی و بیوتکنولوژی"

کشاورزان جنوب کرمان از کشت پیاز خودداری کنند

معرفی شبدر سفید و نحوه کشت آن

گیاه دارویی بارهنگ برای درمان سرفه

بیمه ماشین آلات کشاورزی تخفیف 30درصدی خورد

کتاب "گیاهان صنعتی" وارد بازار نشر شد

راه اندازی سامانه رصد بازار در هندوستان برای کشاورزان

کشاورزی بدون استفاده از خاک در صد سال آینده

پرورش نشای آنغوزه برای نخستین بار در کشور

اگرونیک در شبکه های اجتماعی