1397/1/29 15514

گل همیشه بهار گیاهی یکساله است که بعد به‌عنوان گیاهی تزیینی کشت می‌شود. گل‌های آن در تمام طول تابستان تا پاییز می‌شکفند. امروزه این گیاه را به‌عنوان گیاهی تزیینی و دارویی کشت می‌کنند.

آشنایی با گل همیشه بهار و خواص دارویی آن


Souci officinal

Calendula officinalis L.

English marigold

کاسنیان Asteraceae

تیره‌ی مرکبان (Compositae)

دوران گل دهی: فروردین تا اواخر پاییز

زمان برداشت: تمام طول تابستان

 

گیاهی یکساله است که از قرون وسطی به بعد به‌عنوان گیاهی تزیینی کشت می‌شده است. گل‌های نارنجی تند آن در تمام طول تابستان تا پاییز بدون وقفه می‌شکفند. برگ‌های پاییزی آن قاشقی‌شکل و برگ‌های روی ساقه سرنیزه‌ای و متناوب است. نهنج دارای دو نوع گل عقیم، و بارور است. میوه‌ی گل همیشه بهار، قوسی‌شکل است و برجستگی‌های زبری دارد. موطن اصلی این گیاه جنوب مدیترانه است. امروزه این گیاه را به‌عنوان گیاهی تزیینی و دارویی کشت می‌کنند. نوع پُرپَر و پرتقالی‌رنگ آن از نظر دارویی ارجحیت دارد؛ چراکه حاوی مقدار زیادی مواد موثره می‌باشد.
 

 

برای مصارف دارویی تمام غنچه‌ها یا فقط غنچه های پایه‌دار گل همیشه‌بهار را جمع‌آوری می‌کنند. این کار را در یک روز آفتابی انجام می‌دهند. گل‌ها را روی سبد و در سایه با درجه حرارت ۳۵ درجه سانتیگراد خشک می‌کنند. گل‌های همیشه بهار محتوی یک کالندولاساپونین –اسید- تری‌ترپنوئید، دیگر گلوکوزیدها و کالندولوزیدها، شیره های تلخ و نوعی اسانس روغنی‌اند. از آنها برای تحریک فعالیت کبدی و خصوصا ترشح صفرا استفاده می‌گردد. برای تسکین اسپاسم‌های معده یا روده‌ای نیز بکار می‌روند.
 

 

این گیاه دارای اثر ضد تشنج و مسهل صفراست. در مصارف خارجی جوشانده، تنطور یا پماد تهیه شده از این گیاه را برای مداوای زخم‌های صعب‌العلاج، زخم‌های سیاه، جراحت پاها، ورم‌های چرکین و بیماری‌های پوستی به‌کار می‌برند. صنعت تولید لوازم آرایشی در بسیاری موارد از گیاه همیشه بهار برای نرم کردن پوست، حمام‌ها و مصارف موضعی استفاده می‌کنند. از رنگ نارنجی تند این گیاه برای بهبود بخشیدن حالت ظاهری دیگر مواد دارویی نیز استفاده می‌شود.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

پیش بینی برداشت ۱۷۰ تن توت فرنگی در رودبار

راهکار جهاد کشاورزی برای جلوگیری از سرمازدگی باغات گردو

دستیابی به نتایج خوب در زمینه پرورش گیاهان دارویی در استان مازندران

افزایش ۷ برابری مصرف کودهای فسفاته و پتاسه در کشور

پیش‌بینی برداشت ۷۰۰ تن گل‌محمدی در همدان

تولید سیستم آبیاری هوشمند برای حل مشکلات حوزه کشاورزی

نشاء مکانیزه برنج در ۴۵ درصد از شالیزارهای گیلان

توسعه سیستم های کشاورزی با تاکید بر نظام دانش و اطلاعات کشاورزی

"مزرعه زعفران شاهرود" مزرعه نوآور کشوری شد

آغاز برداشت زردآلو در سیستان و بلوچستان

راه‌اندازی بزرگترین نهالستان کشور در کشت و صنعت مغان

سیب پاک بدون باقیمانده سم و کود در مقیاس انبوه تولید شد

احداث ۵ شهرک گلخانه‌ای در گیلان

توسعه حوزه بذر و نهال با ایده‌های نوآورانه

توزیع نهال رایگان جهت اجرای پروژه‌های احیایی در جنوب کرمان

کشت مکانیزه ۱۰۰ درصد مزارع ذرت علوفه‌ای در تایباد

افتتاح و بهره برداری ۲ واحد فرآوری سیب زمینی در همدان

60 درصد کشت برنج مازندران به شکل مکانیزه است

آغاز برداشت مزارع گندم و کلزا در جیرفت

افزایش تولید و فروش بهار نارنج در گیلان

پیش بینی حدود ۲۰۰۰ تن تولید کلزا در خراسان شمالی

صرفه‌جویی ۱۰ میلیون مترمکعبی آب در کشاورزی یزد

گسترش کشت‌های گلخانه‌ای در نهاوند برای مقابله با خشک‌سالی

توسعه کشت گیاهان دارویی در خراسان شمالی با توزیع نهاده های ارزان قیمت

برآورد کشت ۲۶ هزار هکتار ذرت‌دانه‌ای در کرمانشاه

اگرونیک در شبکه های اجتماعی