1396/10/30 4658

کرم ساقه‌خوار کلم یکی از آفات گیاهان خانواده‌ی چلیپائیان بالاخص کلم و تربچه می‌باشد. حشره کامل پروانه‌ای است به طول ۶-۹ میلیمتر و عرض آن با بالهای باز ۱۸ میلیمتر می‌باشد.

کرم ساقه خوار کلم


Hellula undalis Fabricius

Pyralidae, Lep.

Eng. Oriental cabbage web-worm

 

کرم ساقه‌خوار کلم یکی از آفات گیاهان خانواده‌ی چلیپائیان بالاخص کلم و تربچه می‌باشد. در فصل پاییز گاهی مشاهده می‌گردد که بوته‌های کوچک کلم در خزانه و یا در زمین اصلی پژمرده و خشک می‌شوند. اگر این قبیل بوته‌ها را مورد آزمایش و بررسی قرار دهیم در وسط ساقه کرمی مشاهده می‌گردد که در واقع لارو پروانه مذکور می‌باشد. حشره کامل پروانه‌ای است به طول ۶-۹ میلیمتر و عرض آن با بال‌های باز ۱۸ میلیمتر می‌باشد. رنگ بال‌های جلوئی قهوه‌ای متمایل به قرمز است و نوارهای موج‌دار و روشن و تیره‌ای روی آن قرار دارد. روی صفحه بال و در نزدیکی حاشیه‌ی جلویی یک لکه قهوه‌ای بیضی‌شکل وجود دارد. بال‌های عقبی قهوه‌ای روشن و حاشیه جلوئی به وسیله‌ی ریشک‌های کوتاهی تزئین یافته و حاشیه عقبی نیز ریشک‌های بلند‌تری دارد.

 

تخم حشره ساقه خوار سفید، پهن و قطر آن ۰.۳ میلیمتر است. لارو زردرنگ و دارای نوارهای قهوه‌ای در طول بدن می‌باشد. سر لارو قرمز متمایل به قهوه‌ای است و در حالت کامل ۱۵ میلیمتر طول دارد. شفیره در یک پیله ظریف و سستی که از رشته‌های ابریشمی درست شده دیده می‌شود و طول آن ۱۰ میلیمتر است. این حشره در کشورهای غربی آسیا،‌ کشورهای حوزه مدیترانه،‌ سودان، مالی، استرالیا و زلاند نو انتشار دارد و در ایران فرح‌بخش (۱۳۴۰) این آفت را از مبارکه و اسلام‌آباد اصفهان گزارش نموده است و احتمالا در بعضی از نواحی دیگر کشور نیز وجود دارد. لاروهای این پروانه مرکز ساقه گیاه را سوراخ نموده و در آنجا به تغذیه می‌پردازند و بدین جهت در خزانه باعث مرگ گیاهچه‌ها می‌گردند. اگر این کرم ساقه‌خوار به خردل و تربچه حمله کند لاروها تا نزدیکی  ریشه پیش می‌روند و کانالهایی نیز ایجاد می‌کنند که در داخل آنها فضولات حشره ریخته می‌شود و به‌این وسیله شرایط پوسیدگی و فساد ریشه نیز مخصوصا در خاک‌های مرطوب فراهم می‌گردد. فرحبخش میزان خسارت آفت کرم ساقه‌خوار کلم را در مناطق آلوده شدید ذکر نموده است.

 

 

پروانه ماده تخم‌های خود را در هنگام شب، بطور انفرادی و یا در دسته‌های کوچک در بین برگ‌های جوان گیاه قرار می‌دهد. تخم‌ها پس از ۳-۵ روز باز می‌شود و لاروهای جوان ساقه را سوراخ کرده و وارد آن می‌شوند و از بالا به پائین به تغذیه می‌پردازند. لاروها ظرف مدت ۲۰ – ۳۰ روز تکمیل می‌گردند. این دوره در اواخر پاییز ۵۰ روز طول می‌کشد. سپس لاروهای کامل راهروهای تغذیه‌ای خود را ترک نموده و وارد زمین شده و یا زیر بقایای گیاهی باقی می‌مانند و در آنجا تبدیل به شفیره می‌گردند. تبدیل لارو به شفیره در حشره ساقه‌خوار کلم، معمولا در داخل یک پیله ظریف ابریشمی صورت می‌گیرد. دوره شفیرگی ۵- ۷ روز و دوره قبل از تخم‌ریزی پروانه ۳- ۴ روز طول می‌کشد. به‌طور متوسط هر پروانه ماده ممکن است ۱۰۰ عدد تخم بگذارد. هر نسل آفت ۳۵- ۴۰ روز در تابستان و ۱۰ -۱۶ هفته در فصل سرما طول می‌کشد. تعداد نسل این آفت برحسب شرائط آب‌وهوایی منطقه متفاوت و ۴-۷ نسل در سال دارد.

 

 

در مورد مبارزه با کرم ساقه‌خوار کلم بایستی اقدامات پیشگیری به‌عمل آورد، زیرا اگر لارو وارد ساقه گردد دیگر سمپاشی نمی‌تواند موثر واقع شود. بدین جهت لازمست بوته‌های جوان کلم را در خزانه قبلا با حشره‌کش‌هایی که به صورت پودر هستند گردپاشی نمود تا لاروهای جوان پس از خروج از تخم مواجه با سم گردند.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

برداشت ۷ کیلو زعفران در هکتار

با نهال بادام پول‌ساز و پرسود آشنا شوید

آغاز کشت بهاره «گلرنگ» در کبودراهنگ

ثبت ۲۴۲۵ شغل ایجاد شده در بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری در سامانه رصد

اگروتوریسم در خراسان رضوی فراگیر خواهد شد

لرستان پیشرو در ایجاد خانه‌های محیط زیست

تعویق رشد رویشی محصولات کشاورزی گلستان

تجهیز ۶۹ هزار هکتار از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری به روش‌های نوین آبیاری

صرفه جویی ۵ میلیون مترمکعب آب در راستای سازگاری با کم آبی در چهارمحال و بختیاری

پیش‌بینی تولید ۳۵۰ هزار تن گندم سال جاری در لرستان

برداشت گلچه های گلرنگ مزارع سیستان وبلوچستان از شهرستان دشتیاری

کاشت ۳۰۰ هزار اصله نهال در کرمانشاه در هفته منابع طبیعی

آغاز توزیع بیش از ۱۵ هزار تن کودشیمیایی بهاره در بروجرد

راه مواجهه با بحران کمبود آب استفاده از فناوری در کشاورزی

اراضی کشاورزی قزوین مجهز به سامانه نوین آبیاری می‌شود

توسعه نخلستان ها راهی مطمئن برای تجارت خرما در سیستان وبلوچستان

کشت ۵۰۰۰ بوته آناناس برای اولین بار در شهرستان زرآباد

ضدعفونی بیش از 88 هزار تن بذور غلات در همدان

صادرات بیش از ۲۳۸ هزار گلدان گل از نوشهر

کشت سیب زمینی در شهرستان خاش آغاز شد

۱۸۰ هزار تن گوجه فرنگی در بوشهر برداشت می‌شود

آزمایشگاه کشت بافت گیاهی مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان زنجان افتتاح شد

آغاز طرح ایجاد مزارع نوآوری در استان بوشهر

احداث ۳۰ هکتار باغ گل محمدی در شهرستان تفتان

لرستان قطب محصولات گلخانه‌ای خواهد شد

اگرونیک در شبکه های اجتماعی