1396/8/7 2792

روز سه‌شنبه نمایندگان پارلمان اتحایه اروپا در ارتباط با منع استفاده از گلایفوسیت تا سال ۲۰۲۰ رأی‌گیری خواهند کرد؛ آژانس تحقیقات بیماریهای سرطانی از سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد گلایفوسیت احتمالا برای انسان سرطان‌زاست.

رای‌گیری مهم اتحادیه اروپا در مورد علف‌کش گلایفوسیت


در هفته جاری، یک رأی کلیدی اتحادیه اروپا می‌تواند مجوز پرمصرف‌ترین علفکش دنیا را لغو کند؛ "گلایفوسیت" علفکشی چنان نافذ است که باقیمانده‌های آن اخیراً در ٤٥ درصد از خاک سطحی در اروپا پیدا شده و در ادرار سه چهارم از مردمی که در آلمان مورد آزمایش قرار گرفته اند، پنج برابر بیشتر از حد مجاز اندازه‌گیری شده است! از سال ١٩٧٤، این علفکش در همه اراضی کشاورزی دنیا استفاده می‌شود؛ باقیمانده‌های آن در بیسکویت‌ها، نانهای خشک، غلات مورد مصرف برای صبحانه و در 60 درصد از نانهای فروخته شده در بریتانیا پیدا شده است اما کنشگران محیط زیستی ادعا می‌کنند که گلایفوسیت تا آن اندازه غیر انتخابی (عمومی) است که می‌تواند حتی درختان بزرگ را از بین ببرد و تأثیر مخربی بر حیات وحش و زیستگاههای نیمه طبیعی و تنوع زیستی دارد.

 

پاتریک هولدن؛ رئیس سازمان غیرانتفاعی Sustainable Food Trust می‌گوید: منع گلایفوسیت می‌تواند آغازی برای پایان دادن به مصرف علفکشها در کشاورزی باشد و به فصل جدیدی از نوآوری و تنوع هدایت کند. اعلام خطر در مورد گلایفوسیت در سراسر دنیا از سال 2015 به‌دنبال یک بررسی پژوهشی از جانب آژانس تحقیقات بیماریهای سرطانی از سازمان بهداشت جهانی افزایش یافت که اعلام کرد گلایفوسیت احتمالا برای انسان سرطان‌زاست؛ بیش از یک میلیون نفر در اروپا با امضاء خود، طرحی را برای یک مهلت قانونی به بروکسل ارایه دادند. روز سه‌شنبه نمایندگان پارلمان اتحایه اروپا در ارتباط با منع گلایفوسیت تا سال 2020 رأی‌گیری خواهند کرد.

 

فرانسه در حال حاضر در برابر تمدید مجوز برای 10 سال آینده مقاومت نشان می‌دهد؛ اسپانیا به نفع تمدید مجوز رأی خواهد داد و آلمان احتمالا رأی ممتنع می‌دهد، بریتانیا معمولا فشار بر تمدید مجوز وارد می‌کند اما به‌دلیل درگیر بودن با خروج از اتحادیه در این زمینه فعالیت کمتری دارد. نتیجتا انتظار می‌رود که رأی شفافی از جانب اکثریت بدست نیاید؛ اغلب علفکش‌هایی که در بریتانیا به فروش می‌رسند بر پایه گلایفوسیت ساخته شده‌اند و جزیی جدانشدنی از صنعت تراریخته هستند؛ طیف گسترده این علفکش شامل یک چهارم از مقدار فروش علفکشها در جهان است و بیش از همه در کشت ذرت، پنبه، سویا، دانه‌های روغنی و محصولات چغندر قند تراریخته و مقاوم در برابر آن مصرف می‌شود.

 

 

هفته گذشته یک گزارش از جانب شبکه Pesticide Action Network ارتباط بین گسترش طیف علفکشها و تنزل شدید جمعیت کرمهای خاکی و جوامع میکروبی خاک را نشان داد؛ این بررسی پژوهشی می‌گوید که استفاده از علفکشها، منابع غذایی گرده افشانها را از بین می برد و محصولات کشاورزی را در برابر عوامل بیماری‌زا حساس‌تر می ‌کند. آنها که از منع استفاده از گلایفوسیت دفاع می‌کنند، عقیده دارند که سیستم‌های کشاورزی نیاز به یک طراحی مجدد دارند؛ در برخی بررسیها این نتیجه بدست آمده که شخم زدن تا عمق حداکثر ٢٥ سانتیمتر موجب کاهش تراکم علفهای هرز و در درازمدت بهبودی کیفیت خاک و تنوع زیستی می‌شود؛ محافظان محیط زیست معتقدند که این روش در ترکیب با استفاده هر چه بیشتر و متناوب از بذرهای متنوع همچنین کود سبز برای بالا بردن سطح نیتروژن، بازده محصول، باروری خاک و ذخیره کربن می‌تواند در حدی نزدیک به امروز کافی باشد.

 

به گفته سخنگوی یکی از کمپانیهای انگلیسی-Weedingtech- که مدتهاست با روشهای جایگزین کار می‌کند "ترس فراوانی بوجود آورده شده که آلترناتیوهای قابل اعتماد در دسترس نیستند و این حقیقت ندارد." در حالیکه بیش از یک میلیون نفر در اروپا به نشانه مخالفت با استفاده از این علفکش خطرناک تراریخته‌، هم‌قسم شده و طومار امضا می‌کنند؛ در ایران، عالی‌ترین مقام محیط زیست یعنی عیسی کلانتری همچنان مخالفان تراریخته آدمهای احساسی، سیاسی یا نادان خطاب می‌کند.

منبع
تسنیم

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی