متاسفانه امروز در دشت های کرمان 63 سانتی متر افت آب زیر زمینی رقم خورده در حالی که چهار سد کرمان تنها 576 میلیون متر مکعب آب برای استفاده 23 شهرستان در بخش های صنعت، کشاورزی و خانگی ذخیره دارند و در زمان حاضر توجه بیش از پیش اقشار مختلف مردم این استان در مصرف بهینه آب، بهترین گزینه برای مقابله با بحران کم آبی است چرا که با کوچکترین غفلتی میزان قابل توجهی از این نعمت خدادادی از دست خواهد رفت.
ساماندهی وضعیت کم آبی در استان کویری کرمان یکی از اولویتهای مدیران و نمایندگان دولت تدبیر و امید در این خطه از کشور بوده به طوری که استاندار کرمان با ارائه طرحی نو با عنوان همیاران آب، اولین قدم را برای نجات این استان برداشت و امروز نتایج آن در بخش های مختلف کشاورزی و صنعت نمود پیدا کرده است. احداث تونل انتقال آب از دریای عمان به فلات مرکزی کشور، طرح انتقال آب از بندرعباس و بهشت آباد، سند امنیت آب و تشکیل شورای آب ازجمله ابتکارات مدیریت ارشد دولت تدبیر و امید برای ساماندهی وضعیت کم آبی در استان کرمان است و در نهایت اجرای طرح همیاران آب، اهالی دیار کریمان را بر آن داشت که با مصرف بهینه، تغییر الگوی کشت و خاموشی موتور پمپ ها بیش از یک میلیارد متر مکعب صرفه جویی در مصرف آب را برای این استان کم آب رقم بزنند.
حال که بعد از گذشت 20 سال، بیش از 98 درصد ظرفیت 582 میلیون متر مکعبی سدهای استان آبگیری شده انتظار می رود کشاورزان به اجرای برنامه های طرح همیاران آب توجه بیشتری داشته باشند و حتما قبل از کشت محصول، با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی مشورت کنند تا از لحاظ اقتصادی متضرر نشوند و هم اینکه آب استان که متعلق به همه مردم است به هدر نرود در غیر اینصورت به یک چشم بر هم زدن 50 درصد از آب موجود را از دست خواهیم داد و آن وقت تنها راه نجات استان، جیره بندی آب در سطح وسیع خواهد بود.
شاید برخی تصور کنند با بارندگی های اخیر، کرمان تا سالهای زیادی کمبود آب نخواهد داشت در حالی که شهرهای کرمان، رفسنجان، راور، زرند، کوهبنان، بم و ریگان نسبت به بارندگی های بلند مدت، بارندگی بسیار کمتری داشتند و بنا به گفته کارشناسان شرکت آب منطقه ای استان کرمان به طور کلی به غیر از مناطق جنوب و غرب، خشکسالی در سایر مناطق این استان همچنان ادامه دارد. تامین بخشی از آب آشامیدنی استان کرمان از منابع زیر زمینی و 342 حلقه چاه یکی دیگر از نقاط ضعف این استان است و این جدای از 35 هزار حلقه چاه موجود در سطح استان بوده که 11 هزار حلقه آنها به صورت غیر مجاز حفر شده است و اینکه امروز می بینیم سطح منابع آب زیر زمینی کرمان کاهش پیدا کرده اتفاقی عجیب نیست.
آنچه که برای همگان محرز شده این است که بحران کم آبی امروز کرمان نتیجه سوء مدیریت منابع آب در ادوار گذشته است به گونه ای که استاندار کرمان صراحتا مدیریت ضعیف مسئولان بخش کشاورزی را عامل اصلی کم آبی این استان اعلام کرد چرا که عمده آب سدهای استان کرمان به منظور آبیاری زمین های کشاورزی خارج می شده است و بنا به گفته کارشناسان بخش آب، تنها مقدار کمی از آب سدهای بافت و تنگوئیه در راستای آب آشامیدنی مصرف می شود و بقیه این آب در بخش کشاورزی به مصرف می رسد.
استان کرمان چهار سد دارد که سد نساء بم 168 میلیون متر مکعب، سد بافت 40 میلیون متر مکعب، سد تنگوئیه سیرجان 38 میلیون متر مکعب و سد جیرفت 335 میلیون متر مکعب ظرفیت دارد. همچنین عملیات اجرایی احداث 2 سد قدرونی و صفارود با ظرفیت 119 میلیون متر مکعب در این استان آغاز شده است.