1400/12/14 663

لازم است برای استفاده از سطوح کوچک عمومی و خصوصی شهری در جهت بهره‌وری اقتصادی و زیست‌محیطی با کمترین هزینه و نهاده فرهنگ‌سازی شود.

لزوم فرهنگ‌سازی کِشت و کار اُرگانیک شهری


عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، گفت: لازم است برای استفاده از سطوح کوچک عمومی و خصوصی شهری در جهت بهره‌وری اقتصادی و زیست‌محیطی با کمترین هزینه و نهاده فرهنگ‌سازی شود.

علی دهقانی، در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: کشت و کار اُرگانیک شهری یک نظام تولیدی سازگار با شرایط بومی یا اصطلاحاً بوم سازگار است و در حقیقت کشاورزی منطبق بر طبیعت و بدون کاربرد مواد شیمیایی بوده که درواقع یک جهت‌گیری و رویکرد است، یعنی کشاورزی در جهت به حداقل رساندن مواد شیمیایی اعم از کود و سموم آفت‌کُش شیمیایی که محصولات سالم برای مصرف‌کنندگان به دست می‌آید.

وی ادامه داد: کشت و کار اُرگانیک شهری به معنی کِشت و کار گیاهان کم‌توقع و کم خسارت و متحمل به کم‌آبی در زمین‌های خالی و سطوح کوچک شهری در جهت بهره‌گیری فضای سبز و سالم برای انسان و درعین‌حال حافظ خاک و محیط‌زیست است.

دهقانی بیان کرد: از اهداف این طرح بحث، آگاهی‌بخشی عمومی در جهت استفاده و بهره‌برداری از آب‌وخاک موجود، تقویت خاک‌های زراعی و فضای شهری و کنترل فرسایش خاک و کاهش آلودگی‌های ناشی‌از مصرف سموم و کودهای شیمیایی و همچنین کاهش آلودگی هوا و تعادل دادن به هوای محیط شهری است و درواقع راهکاری برای مسئولان فضای سبز شهری برای بهینه‌سازی فضاهای خالی شهری ازنظر محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی است.

این عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، عنوان کرد: مسئله اینجاست که فضاهایی خالی و خاکی داخل یا حواشی شهر وجود دارد که بعضاً رها شده و استفاده نشده و یا به‌صورت سبزی و صیفی‌کاری در اطراف شهر استفاده می‌شود که علاوه‌بر استفاده از کودها و سموم شیمیایی  بعضاً از فاضلاب شهری برای آبیاری آن‌ها استفاده می‌شود که وجود و تجمع مواد شیمیایی در کِشت سبزیجات شهری به کرات طی بررسی‌های تحقیقاتی ثابت شده که تجمع ترکیبات سمی ناشی از نیترات و باقیمانده سموم شیمیایی اثرات زیانباری را بر سلامت شهروندان و محیط‌زیست دارد.

وی ادامه داد: سبزی و صیفی نیز اغلب و حسب عادت در باغچه‌ها و زمین‌های کوچک داخل یا اطراف شهرها کشت و تولید می‌شود، جزو محصولات تازه مصرف یا تازه خوری است که مستقیماً و بدون طی هیچ فرآیندی به‌جز یک شستشوی ساده، وارد سبد مصرف عمومی و سفره غذایی مردم می‌شود.

دهقانی عنوان کرد: تابه‌حال معمولاً از زمین‌های کوچک داخل یا حاشیه شهر یا باغچه‌ها و محوطه‌های خانگی برای سبزیجات استفاده می‌کردند که علاوه‌بر حساسیت از نظر مصرف کودهای شیمیایی، بخاطر آسیب‌های آفات و بیماری‌ها معمولاً آفت‌کُش‌های شیمیایی برای جلوگیری از خسارت به آن‌ها استفاده می‌شود.

این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، ادامه داد: اما حالا که شرایط محیطی و اقلیمی تغییر کرده و در شرایط کمبود آب دیگر به صرفه نیست و بهتر است به سمت محصولات مناسب‌تری با شرایط و محدودیت‌های جدید برویم تا بلکه با این روش این محدودیت‌ها و تهدیدها به مزیت‌ها و فرصت‌های جدید تبدیل شوند.    

وی بیان کرد: پیشنهاد و توصیه مشخص استفاده از بعضی گیاهان دارویی سازگار با محیط است که در نزدیک‌ترین اقلیم به اقلیم هر شهر رشد و رویش داشته و در واقع گیاهان مرتعی هستند که کمترین مشکل آفات و بیماری‌های گیاهی را دارند، نعنا، اسطوخودوس، بابونه، نعنا فلفلی، بومادران، زرشک بوته‌ای، همیشه‌بهار، گل محمدی و گل ختمی با نام بومی هیرو و ...

دهقانی تأکید کرد: مزایا و برتری‌های کشت این دسته گیاهان در این است که با کمترین هزینه و نهاده مصرفی، فضای خالی در نقاط مختلف شهری پُر می‌شود و در عین حال یک فعالیت و پویایی به حاصلخیزی خاک می‌دهد و از فرسایش یعنی شسته شدن و از دست رفتن خاک سطحی توسط باد و آب جلوگیری می‌کند.

این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، ادامه داد: این دسته از گیاهان نیاز آبی کمی دارند و با نزولات آسمانی هم نیاز آبی‌شان تأمین می‌شود و اصولاً دیم بوده و ممکن است به ندرت آبیاری بخواهند و هم از نظر تغذیه‌ای کم توقع‌اند و هم کمتر مورد هجوم آفات و بیماری‌ها هستند و بالطبع نیازی به مصرف سموم آفت‌کش شیمیایی نیست.

وی عنوان کرد: با کشت به موقع این گیاهان کم توقع، طبیعتاً از رشد علف‌های هرز ناخواسته در زمین‌های خالی هم که باعث زحمت و کاربرد سموم علف‌کش هست هم جلوگیری می‌شود، ضمناً به دلیل مواد مؤثره خاص خود، مصرف‌های مختلف دارویی، داروسازی و بهره‌برداری تغذیه‌ای دارند و در قالب طراحی‌های شهری می‌توان به‌صورت کشت‌های مخلوط بینابین کشت کرد که زیبایی خاص خود را به محیط می‌دهند و حتی بین درختان هر باغ یا باغچه هم بهتر است از کشت این گیاهان دارویی کم‌توقع استفاده شود.

دهقانی تأکید کرد: لازم است برای استفاده از سطوح کوچک عمومی و خصوصی شهری در جهت بهره‌وری اقتصادی و زیست‌محیطی با کمترین هزینه و نهاده فرهنگ‌سازی شود.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی