1400/1/17 1735

لاروهای مستقر در مغز سرشاخه ها باعث ضعف سرشاخه ها و در نتیجه ضعف جوانه های میوه و برگ دهنده سال بعد می‌شوند و خسارات فراوانی به درختان پسته وارد می‌کنند.

چند توصیه برای کنترل آفت پروانه چوبخوار در باغات پسته


یک متخصص آفات کشاورزی برای کنترل آفت پروانه چوبخوار در باغات پسته توصیه‌هایی کرد.

هادی زهدی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه پروانه چوبخوار پسته در آغاز فصل بهار به درختان پسته حمله کرده و باعث ریزش خوشه های پسته می شود، اظهار کرد: لاروهای مستقر در مغز سرشاخه‌ها باعث ضعف سرشاخه ها و در نتیجه ضعف جوانه های میوه و برگ دهنده سال بعد می شوند و خسارات فراوانی به درختان پسته وارد می کنند.

وی ادامه داد: این آفت در سال فقط یک نسل دارد و بیشتر عمر خود را در مرحله لاروی و در قسمت مرکزی سرشاخه ها به سر می‌برد. زمستان گذرانی آن به صورت لاروهای کامل است که از اوایل اسفند شروع به خروج از سرشاخه‌ها می‌کنند و پس از مدت کوتاهی برای خود پیله‌ای نسبتاً ضخیم تنیده و در داخل همین پیله به شفیره و سپس حشرات کامل (پروانه) تبدیل می‌شوند. پروانه‌ها پس از جفت گیری تخم‌های خود را روی اندام‌های تازه روییده گیاه قرار می‌دهند. لاروهای سن اول آفت که مرحله شروع خسارت هستند پس از چند روز از تخم خارج شده و مستقیماً وارد بافت های سبز سرشاخه و یا محور خوشه می شوند.

این متخصص آفات کشاورزی به کنترل این آفت اشاره کرد و گفت: تعیین زمان مبارزه در رابطه با بعضی از آفات پسته از جمله پروانه چوبخوار و شپشک‌ها فوق العاده اهمیت دارد. زیرا با گذشت زمان آفت به مرحله یا مکانی وارد می‌شود که سموم روی آن تاثیر ندارد و درصد موفقیت مبارزه شیمیایی بسیار کاهش می‌یابد. اغلب حشراتی که زمستان گذرانی می کنند، در بهار و با مساعد شدن شرایط محیطی در طبیعت ظاهر می‌شوند، بدین ترتیب می‌توان زمان کنترل آفت را تعیین کرد.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان در خصوص تعیین زمان مناسب مبارزه گفت: یکی از قدیمی‌ترین روش‌ها بررسی مراحل زندگی آفت در چند سال و تعیین زمان پیک پرواز پروانه ها برای تعیین زمان مبارزه با این آفت است. برای این منظور باید از اواخر اسفندماه تله های فرمونی در باغ به تعداد یک و یا دو عدد نصب شده و با شمارش تعداد پروانه‌های نر به صورت روزانه اوج پرواز آفت تعیین شود، سپس می توان مبارزه شیمیایی با سموم توصیه شده را انجام داد. سموم مجاز توصیه شده برای این آفت شامل تیودیکارپ، لوفنرون، لوفنرون وفنوکسیکارپ و هگزافلومرون است.

زهدی در ادامه گفت: روش دیگر کنترل این آفت استفاده از پیش آگاهی و داده های هواشناسی است که بر اساس روز درجه زمان اوج پرواز توسط متخصصین گیاه پزشک اعلام می شود. همچنین تعیین زمان مناسب مبارزه با آفات، بررسی و تطابق بیولوژی آفت با مراحل رشد گیاه میزبان نیز راه ها دیگر کنترل آفت پروانه چوبخوار است که در بعضی سال ها ناهماهنگی هایی بین زمان اوج  و مراحل رشدی درخت پسته  مشاهده می شود و عمدتا به دلایل تغییرات آب و هوایی و جوی ممکن است آفت کمی  زودتر و یا دیرتر از زمان تعیین شده ظاهر شود که در این صورت نمی توان از مبارزه حداکثر نتیجه را گرفت.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی