قاسم تقی زاده خامسی روز دوشنبه در ششمین کنفرانس بینالمللی - منطقهای تغییر اقلیم افزود: تغییر اقلیم، در تمام دنیا و کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه بحثی جدی است و به نظر میرسد ما از آن عقب ماندهایم؛ در ایران بعد از سیلهای اخیر موضوع تغییر اقلیم و تقویت ساختار هواشناسی مورد بحث و توجه قرار گرفت. وی اظهار داشت: بعد از ۱۰ سال خشکسالی مداوم که سال ۹۷ خشکترین سال در دهههای اخیر و ۹۸ پربارشترین بود، نشانگر وقوع اتفاقاتی است؛ مثلا برف دو روز پیش هم نشانهای از بروز تغییرات در آب و هوا است زیرا در آبان ماه بارش چنین برفی کم داشتیم.
معاون آب و آبفای وزارت نیرو خاطرنشان کرد: ۳۲۰ هزار چاه غیر مجاز در کشور وجود دارد و تراز آب زیر زمینی بسیار نامناسب است. تقی زاده خامسی افزود: با وجود اینکه ۱۰ سد در خوزستان ساخته شده اما در سیلاب اخیر مجبور شدیم آنها را دو بار پر و خالی کنیم هر چند بخشی از این آب وارد تالابهای کشور شد اما بخش زیادی از کشور خارج شد و به عبارتی هدر رفت، یکی از مواردی که باید جدی به آن پرداخته شود نقش سدها در کنترل سیلاب است، معمولا ۲۰ درصد از مخازن سدها را برای مدیریت سیلاب نگه میداریم اما سیلابهای اخیر نشان داد که این عدد مناسب نیست و باید افزایش یابد و شاید هم برای مدیریت سیلاب به احداث سدهای جدید با همین هدف نیاز باشد.
وی ادامه داد: پیشبینیها نشان میدهد تا سال ۲۰۵۰ تقاضا برای آب ۷۰ تا ۷۷ درصد افزایش مییابد و با این افزایش تقاضا نیز بالا میرود، ایران نیز از آن مستنثی نیست زیرا کشوری در حال توسعه و رو به رشد، اما منابع آبی ما همان است بنابراین داشتن راهحل الزامی است شاید گاهی لازم باشد از آب دریا استفاده کنیم و بر این اساس مجوزهایی را برای مصارف صنعتی از آب دریا صادر کردهایم همچنین به وزارت صمت توصیه کردیم که صنایع آببر را به سمت دریا هدایت کنند. معاون آب و آبفای وزارت نیرو گفت: در کشور ۱۰ هزار روستا به آب پایدار دسترسی ندارند و باید برای آنها فکری کنیم، باید مدیریت منابع آب یکپارچه شود و تمام دستگاهها در کنار هم قرار گیرند و هیچ دستگاهی جداگانه کار نکند چون آب یک موضوع بخشی نیست بلکه فرابخشی است و برای مدیریت آن باید یک سیاست واحد دنبال شود.
وی افزود: اکنون اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته و باید تمام آنها ارزیابی شوند تا نتیجه آنها مشخص شود، مثلا برای آبیاری نوین و شبکههای آبیاری هزینه زیادی شده است اما نتیجه آن را نمیدانیم که در مصرف بهینه آب چقدر تاثیرگذار بوده است. تقی زاده خامسی بر اصلاح الگوی کشت تاکید کرد و گفت: در خوزستان امسال ۴ برابر سال قبل برنج کاشته شد در حالی که طبق مصوبه دولت، باید تا سه سال آینده ۱۷ استانی که برنج کاشته میشود به دو استان کاهش یابد تا مصرف آب کمتر شود این مساله در برنامه وزارت نیرو آمده است، هر چند رسیدن به این هدف، کار سختی است اما هیچ راهی جز تغییر الگوی مصرف در کشور نداریم.