1398/7/28 1554

به مناسبت روز جهانی غذا

اهمیت غذا برای زندگی سالم


ربابه شیخ الاسلام/ عضو هیات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

هفته و در برخی کشورها یک روز به نام روز غذا هر ساله به مناسبت روز جهانی غذا و به منظور حمایت از مأموریت سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، افزایش آگاهی و کسب حمایت و درک بیشتر رویکردهایی که می تواند به رنج گرسنگی در جهان پایان دهد، با برنامه های مختلف گرامی داشته می شود.

کشورهای مختلف به مناسبت روز جهانی غذا (۲۴ مهرماه مطابق با ۱۶ اکتبر) با برپایی نشست هایی موفقیت های خود را در زمینه های متناسب با اهداف فائو در عرصه کشاورزی، افزایش تولید یا پیشگیری از سوءتغذیه جشن می گیرند و برنامه هایی را برای رفع تنگناهای ملی با ارائه راه حل های مناسب و تغییر راهکارهای نادرست مطرح می کنند.

اغلب مضامین انتخابی فائو در طول این سال ها حول محور "غذا " و رساندن این غذا به تمام سکنه این جهان است افرادی که در این جهان زندگی می کنند و حق آنهاست که غذای مناسب و کافی داشته باشند و از گرسنگی رنج نکشند. 

مدیریت منابع در هر کشوری باید روندی متعادل داشته باشد این بی عدالتی در توزیع منابع ملی است که موجب می شود بخشی از مردم به غذای کافی دسترسی پیدا نکنند. به رغم اهمیت کشاورزی به عنوان نیروی محرکه در اقتصاد و تامین غذا بسیاری از کشورهای در حال توسعه در این بخش حیاتی سرمایه گذاری مناسبی نداشته اند.

کشور ما خوشبختانه در بند اول سند چشم انداز ملی تا سال ۱۴۰۰ شمسی معادل ۱۹۲۱ میلادی، دستیابی به عدالت اجتماعی، آزادی‌های مشروع، حفظ کرامت و حقوق انسان‌ها و بهره‌مندی از امنیت اجتماعی و قضایی و در بند ۴ این سند برخورداری از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تأمین اجتماعی، فرصت‌های برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، به دور از فقر، تبعیض و بهره‌مند از محیط زیست مطلوب را برای آحاد مردم خواسته است.

اجرایی شدن این خواسته های مطلوب، نیاز به نیروی انسانی متعهدی دارد که بتوانند این اهداف را به ثمر برسانند. به رغم تلاش هایی که در جهان صورت گرفته است، بر اساس آخرین داده های سازمان ملل در سال ۲۰۱۶، حدود ۸۱۵ میلیون نفر یعنی ۱۱ درصد جمعیت جهان هنوز از گرسنگی رنج می برند.

شواهد جدید همچنان نشان می دهد که تعداد افراد گرسنه در جهان رو به رشد است و پیشرفت های محدودی در زمینه پرداختن به انواع مختلف سوءتغذیه، از کم وزنی کودکان تا چاقی بزرگسالان و سلامت صدها میلیون انسان در معرض خطر انجام شده است.

اوضاع در آمریکای جنوبی و بیشتر مناطق آفریقا رو به وخامت است و به نظر می رسد در تمام طول این سال ها نابرابری هایی که به سوءتغذیه و گرسنگی دامن می زند، افزایش داشته است و متاسفانه همیشه کودکان و زنان بیشترین آسیب را می بینند.

این نکته همچنین حائز اهمیت است که در حالی که میلیون ها نفر گرسنه هستند، ۶۷۲ میلیون نفر از چاقی رنج می برند و ۱.۳ میلیارد نفر دارای اضافه وزن هستند.به نظر می رسد عنوان هایی که فائو هر سال برای این جهان گم گشته در بی عدالتی سرمی دهد، آرزوهایی دست نیافتنی هستند. سال گذشته «گرسنگی را به صفر برسانیم» یا Zero hunger شعار انتخابی فائو بود که سازمان ها و گروه هایی از مردم جهان را برای کمک و تلاش برای حذف گرسنگی تهییج کرد و اقداماتی هر چند کوچک در جای جای کشورهای مختلف صورت گرفت که تنها حرکت هایی نمادین بود و به ریشه ها توجه نداشت و شعار امسال نیز توجه جهانیان را به آینده ای نه چندان مطلوب می کشاند که باید هر کشوری خود اقدام کند و آینده به اقدامات کشورها بستگی دارد.

اگر چه جزئیات اقدامات مورد نظر شعار روز جهانی غذا ۲۰۱۹ هنوز اعلام نشده است ولی مهم این است که تا کشورها خودشان نسبت به وضعیت خود هوشیار نباشند و برنامه های استراتژیک خود را برای کاهش بی عدالتی و توزیع عادلانه منابع بکار نگیرند و سیاستگذاری و تصمیم سازی های مناسب را انجام ندهند، به حذف گرسنگی و دستیابی به امنیت غذایی نخواهند رسید.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

دانشگاه تهران در جمع ۳ مرکز دانشگاهی برتر دنیا در تولید علم حوزه کشاورزی محیط‌های کنترل‌شده

تاکنون بیش از ۴۵۰ گلخانه و باغ استان یزد شناسنامه‌دار شده‌اند

پیش‌بینی ۷‌ هزار میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور

کسب درآمد با رام کردن تمشک‌های وحشی در گلستان

آموزش، زیربنای استفاده کشاورزان از سیستم‌های آبیاری نوین

برداشت برنج از ۵۵ درصد اراضی شالیکاری گیلان

آموزش و ترویج مهم‌ترین برنامه جهاد کشاورزی

کاهش اثرات تنش آبی در محصولات کشاورزی

خسارت ۲۵ درصدی علف‌های هرز به محصولات کشاورزی

پاییز امسال ۳۸ هزار هکتار از زمین های کشاورزی سیستان و بلوچستان به زیر کشت گندم می‌رود

کشاورزان در ساعات اوج گرما آبیاری نکنند

۴۰۲ هکتار گلرنگ در لرستان کشت شده است

امسال بیش از ۷۰ هزار تن پسته در رفسنجان برداشت می‌شود

دانه‌های روغنی کاملینا از کشاورزان خراسان شمالی خرید تضمینی می‌شود

مازاد تولید شالیکاران گلستانی خریداری می‌شود

تامین آب ۲۲ هزار هکتار زمین کشاورزی از طریق سدهای خراسان شمالی

کشاورزان از آتش زدن بقایای گیاهان خودداری کنند

تعجیل در برداشت برنج ممنوع

آسیای میانه و روسیه خریدار محصولات گلخانه‌ای هرمزگان

بررسی مستندی درباره فروچاله‌ها

تجهیز ۵۷ هزار هکتار از اراضی لرستان به سیستم آبیاری نوین

شناسایی ۴۷٠ گونه گیاهان دارویی در آذربایجان غربی

در پی ساماندهی فارغ‌التحصیلان جویای کارِ کشاورزی هستیم

پیش‎‌بینی برداشت ۵۰ هزار تن هلو از باغات چهارمحال و بختیاری

«کشاورزی حفاظتی » بهترین راه برای صرفه جویی آب و انرژی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی