1396/12/15 1075

شته سبز انار فقط روی درختان انار فعالیت دارد و طرز خسارت آن بدین صورت است که تمام سرشاخه‌ها، سطح زیرین برگ‌ها و گل‌های قرمز درختان را مورد حمله قرار می‌دهد.

خصوصیات شته سبز انار


Aphis punicae Passerini
Aphididae, Hom.

انار یکی از محصولات مهم ایران می‌باشد و یکی از آفات مهم آن که خسارات زیادی نیز به این محصول وارد می‌سازد، شته سبز می‌باشد. این نوع شته فقط روی درختان انار فعالیت دارد و طرز خسارت آن بدین صورت است که تمام سرشاخه‌ها، سطح زیرین برگ‌ها، جوانه‌ها و گل‌های قرمز درختان را مورد حمله قرار می‌دهد و ضمن تغذیه از شیره گیاهی ترشحات چسبنده‌ای نیز تولید می‌کند. بر اثر حمله این شته اغلب سرشاخه‌ها رشدشان متوقف  شده و بعضی از گلهای بسته نیز باز نمی‌شوند و بیشتر گل ها و میوه های جوان بر روی زمین می‌ریزد. خسارت این شته مخصوصا روی درختانی که در منازل کاشته شده و یا در باغاتی که انار با سایر درختان میوه کاشته شده بیشتر دیده می‌شود، زیرا در این جاها آبیاری زیاد شده و رطوبت کافی برای رشد و توسعه‌ی شته وجود دارد. شته سبز انار در تمام مناطق انار خیز کشور بالاخص در نواحی فارس، قم، ساوه، اصفهان، کاشان و یزد انتشار دارد.

 

شته ی ماده، بی‌بال و زرد مایل به سبز می‌باشد و روی شکم و سینه آن لکه‌های سبز تیره‌ای وجود دارد. پاها و همچنین کورنیکول‌ها سبز روشن‌تر می‌باشد. طول شته‌ سبز انار کامل ۲.۵ – ۳ میلیمتر است. دم انگشتی‌شکل و دارای فرورفتگی در قاعده و به رنگ سبز است. شته انار زمستان را به صورت تخم در روی سرشاخه‌های انار بسر می‌برد. در نواحی معتدله ممکن است به صورت ماده‌های زنده‌زا روی برخی گیاهان مانند Durant asp. (نوعی شاهپسند)، فلکس درختی capensis Plumbago و Lawsonia (نوعی توری) دیده شود. روی درختان انار، در ماه‌های بهار بالاترین جمعیت را دارد و گاهی تمام سرشاخه های جوان، گل و میوه‌های تازه تشکیل شده را می‌پوشاند. به‌علاوه باعث پیچیدگی برگ‌ها، ریزش گل و میوه‌های جوان و ترشح شدید عسلک می‌گردد. ترشح عسلک موجب جلب گرد و غبار و رویش قارچ مولد دوده می‌شود. در تابستان به دلیل گرم شدن هوا از تراکم و شدت خسارت آن کاسته می‌شود.
 

 

در این رابطه دشمنان طبیعی اهمیت به‌سزایی دارند. در ماه‌های پاییز که درجه حرارت پایین می‌آید، دوباره بر انبوهی شته‌ها افزوده می‌گردد ولی شدت آن به‌مراتب از بهار کمتر است. در اکثر موارد شته انار به‌وسیله عوامل طبیعی تحت کنترل در می‌آید و احتیاج به مبارزه‌ی شیمیایی ندارد. در صورتیکه مبارزه شیمیایی لازم باشد بهتر است این اقدام علیه تخم‌ها در زمستان صورت گیرد.

مقاله اختصاصی گروه تدوین محتوای اگرونیک 
استفاده از این مطلب و انتشار آن، با ذکر نام اگرونیک  و درج لینک www.agronic.ir بلامانع می باشد.

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

چشمه علی و چند قنات تاریخی در شهرری خشک شدند؟

تولید ربات برای برداشت محصولات کشاورزی

استفاده از ماهواره های فضایی در کشاورزی

محصولات کم آب بر بکارید

سودجویی با نام غذای ارگانیک

معرفی گیاه گون و انواع آن

کشت محصولات ارگانیک در تربت جام افزایش یافت

مبارزه بیولوژیک برای کنترل کرم ساقه خوار برنج

خودکفایی کشاورزی و مرگ تاب آوری سرزمینی ایران

تحمیل ماشین آلات کشاورزی با قیمت بالا به کشاورزان

گروه بندی علمی گیاهان و اهمیت «رقم» در باغبانی

تدوین سند بیابان زدایی با همکاری فائو

مساحت جنگل‌های شمال روند کاهشی داشته است

سنبل آبی، یک تهدید ملی!

آموزش تولید گل و گیاه در جهاد دانشگاهی

توسعه کشت ارگانیک سیب زمینی در اردبیل

تاثیر گوجه فرنگی در سلامت قلب

نحوه کشت و کار پیاز در ایران

معرفی گیاه الفانت گراس یا علف فیل

نود درصد محصول پسته رفسنجان نابود شد

طرح توسعه کارخانه ماشین آلات کشاورزی همدان

هفت هزار شرکت تعاونی مازندران غیرفعالند

محلات؛ دومین تولید کننده گل و گیاه در کشور

شن مخصوصی که آب جوی را آشامیدنی می‌کند

برگزاری هفتمین دوره تخصصی کشت بافت گیاهی

اگرونیک در شبکه های اجتماعی