در استفاده و مواجهه با گیاهان آپارتمانی، چندین نگرش وجود دارد.
لذت نگهداری از گیاهان آپارتمانی
نخستین حالت نگهداری از گیاهان آپارتمانی، بیشباهت به چرایی نگهداری از حیوانات خانگی نیست. درست مانند حیوانات خانگی که ما با ایشان ارتباط میگیریم، نیازهای حیاتیشان را مهیا میکنیم و برای آنها جا و غذا تدارک میبینیم؛ با گیاهان هم چنین تعاملی برقرار میکنیم. احتمالاً این همراهی در قیاس با حیوانات خانگی کمرنگتر است – هر چه باشد با یک بچهگربۀ شیطان بیشتر میشود وَر رفت تا با گیاهی که بیحرکت در گوشهای جا خوش کرده است. اما خدا نکند این همراهی در سراشیبی بیفتد: درست مانند حیوانات خانگی که نگهداریشان در این زمان بدل به نوعی مجلس عزاداری میشود، گیاه ناخوشاحوال هم مدام در گوشهای از ذهن صاحبش گیر میکند و مانند مته به جمجمۀ او میزند تا اینکه کار یکسره شود. این نوع از تعامل، با همۀ سختیهایش، انسانیترین نوع تعامل است؛ چراکه در این حالت گویی گیاه از دایرۀ نباتات خارج میشود و حالتی انسانی میگیرد. این مواجهه اساساً مواجههای زیباشناسانه است.
گیاهان آپارتمانی به عنوان دیوار سبز تصفیه هوا
این رویکرد را میتوان رویکردی ابزاری دانست؛ یعنی چیزی که بیشتر در کانون توجه قرار میگیرد، نه صرفاً تعامل با گیاه و لذت بصری از دیدن زیباییهای آن، بلکه «کارکردی» است که گیاه در فضای خانه میتواند داشته باشد. یکی از کارکردهای مورد انتظار از گیاهان تصفیه هوای خانه میباشد؛ کارکرد دیگر نگهداری از گیاهان، مخصوصاً در اقلیم خشک ایران، تأمین رطوبت خانه به کمک گیاهان است. برخی از گیاهان خودشان با تعرقی که دارند سبب افزایش رطوبت میشوند و یا آبیاری گیاه و مهپاشی آنها متعاقبا به افزایش رطوبت منزل خواهد انجامید. در پارهای موارد هم (مانند دیوار سبز) تراکم چشمگیر گیاهانی خاص ترکیبی از هر دو دستاورد را به ارمغان میآورد. هر دوی این مسائل، باعث بهبود وضعیت زیستی خانه میشود. تأثیرات استشمام هوای پاک بر ریه و سلامتی انسان و افزایش رطوبت در سلامتی پوست بر کسی پوشیده نیست.
نگهداری از گیاهان به مانند دکور خانه
در این نگرش به گیاهان بهمثابۀ اجزای روحبخش اتاق نگاه میشود. یعنی درست به مانند سایر اجزای دکوراتیو که در بهبود دکور خانه نقش دارند، گیاهان نیز ترکیببندیهای مختلف و در ابعاد و رنگهای گوناگونی وجود دارند. گلدانها در این نگرش اهمیتی دوچندان مییابند و بسته به فضای خانه میتوان از گلدانهای مختلفی بهره جست. در این روش گیاهان بهصورتهای مختلف در گوشه و کنار اتاقها یا فضای داخلی خانه نهاده میشوند.
جمعبندی
انگیزههای نگهداری از گیاهان آپارتمانی الزاماً در این سه بخش خلاصه نمیشوند و ممکن است دلایل دیگری هم در این نگهداری نقش داشته باشند. همچنین، الزامی وجود ندارد که نگهداری از گیاهان آپارتمانی بهمنظور تأمین رطوبت خانه و تصفیۀ هوا، با حظ زیباییشناسانه همراه نباشد. ولی دستهبندی بالا جامعیت نسبتاً مناسبی دارد..