پرورش گل و گیاه زینتی در ایران سابقه دیرینه ای دارد و باوجود تولید بالای انواع گل در داخل کشور هنوز از نظر اقتصادی و صادرات گل و گیاه موقعیت مناسبی در سطح جهان برای تولیدکنندگان وجود ندارد. همچنین مشکلات بسیاری در سرراه تولیدکنندگان، از فروش گل های تولیدی گرفته تا قیمت تمام شده گیاهان به واسطه وارداتی بودن کود، سم و برخی بذرها وجود دارد که تولید گل و گیاه را تحت تاثیر خود قرار داده است. تجارت گل و گیاه در جهان تجارتی پر سود است و هم اکنون بیش تر سهم آن در اختیار کشورهایی چون هلند، آلمان، فرانسه، انگلستان، ژاپن، ایتالیا و سوئیس است.
در این زمینه اکبر شاهرخی رئیس اتحادیه فروشندگان گل و گیاه در گفتوگو با خبرگزاری میزان در خصوص وضعیت تولید گل و گیاه اظهار کرد: تولید در داخل کشور به اندازه نیاز است و پتانسیل های زیادی در زمینه تولید گل و گیاه در کشور وجود دارد. وی افزود: تولید و پرورش گل در داخل کشور باید رقابتی شود و نکته حائز اهمیت در صادرات گل این است که گل های با درجه کیفی بالا در کشور کمتر تولید می شود و بیشتر گل های درجه 2 و 3 در داخل کشور پرورش پیدا می کند.
رئیس اتحادیه فروشندگان گل و گیاه در خصوص صادرات گل به کشورهای مختلف جهان و پتانسیلهای تولید خاطرنشان کرد: در حال حاضر کشورهای مختلف برای خرید گل قراردادهای مدت دار منعقد میکنند و مشکل اینجاست که در ایران برای بیشتر از 10 روز نمیتوان تولید مدوام گل داشت و با کشورها قراردادهای طولانی مدت بست و از طرفی کشورها خواهان چنین قراردادهایی هستند. شاهرخی با بیان اینکه تولید و پرورش گل در ایران رقابتی نیست اظهار کرد: باید تولید کنندگان را در راستای تولید گل و گیاه راهنمایی کرد و در جهت پیشرفت افراد را برای آموزش به کشورهای رتبه دار فرستاد تا تجارب مورد نیاز را کسب کرده و بتوانیم در این زمینه صادرات در حجم انبوه را در دستور کار قرار دهیم.
وی مانع دیگر رونق صادرات گل و گیاه در ایران را هزینه تمام شده نسبتا بالای تولید گل و گیاه دانست و افزود: برای اینکه بتوانیم جایگاه مناسبی در صادرات گل و گیاه پیدا کنیم نیاز داریم هزینه تولید گل را تا حدودی کاهش دهیم. رئیس اتحادیه فروشندگان گل و گیاه در ادامه بیان کرد: باید به بستهبندی محصولات نیز توجه شود و بازاریابی از طرق مختلف برای جذب مشتری خارجی انجام شود تا ببینیم در کشورهای مختلف به چه نوع گلی نیاز است و تولید به آن سمت حرکت کند. شاهرخی به آمارهای جهانی سرانه مصرف گل اشاره کرد و گفت: در کشورهای اروپایی هرفرد سالانه 200 شاخه گل استفاده می کند که این سرانه در ایران فقط 7 شاخه است .
وی افزود: در چند سال گذشته در خیابان ولیعصر بیش از 20 گل فروشی مشغول به کاربودند که به دلایل مختلفی از جمله نبود مشتری مجبور به تعطیلی شدند و اکنون تعداد گل فروشی ها در این محدوده انگشت شمار شده است. رئیس اتحادیه یکی از معضل های به وجود آمده برای گل فروشی های دارای مجوز را راه اندازی کانال های تلگرامی بدون مجوز برای فروش گل و گیاه اعلام کرد و خاطرنشان کرد: افرادی با راه اندازی کانال ها باتوجه به اینکه مجوزی ندارند اقدام به فروش گل های زینتی می کنند که اقتصاد گل فروشان را تحت تاثیر خود قرار داده است.
شاهرخی با بیان اینکه هیچ فروشگاه گل اینترنتی مجوز فروش از طریق کانال های تلگرامی را دریافت نکرده اظهار کرد: مالیات و عوارض از سوی مغازه دارها پرداخت می شود و فروش تلگرامی به واسطه افرادی که مجوز این اقدام را ندارند، کسب و کار گل فروشی های مجاز را با رکود همراه کرده است. حال این سوال مطرح می شود که با موقعیت مناسب ایران باتوجه به قرارداشتن در کنار کشورهای پرمصرف گل و گیاه از نظر اقتصادی اهمیت بالایی دارد چرا برای داشتن یک بازار متعادل و نسبتاً ثابت در این زمینه تلاش نمی شود و ایران هنوز جایگاه مناسبی در زمینه صادرات به خود اختصاص نداده است.
این نکته حائز اهمیت است که در جهت صادرات گل وگیاه زینتی به کشورهای مختلف جهان که میتوان درآمد بالایی نصیب کشور کرد و در این زمینه با بی توجهی، بازار صادرات چنین محصولاتی که برای تولید آن به تجهیزات خاصی نیاز نیست تقدیم دیگر کشورها می شود.