1396/4/1 2100

وضعیت بارندگی سیستان و بلوچستان تقریبا صد و پنج میلیمتر است که نسبت به کشور کمتر از نصف و در دنیا کمتر از یک ششم است.

وضعیت آب در سیستان و بلوچستان بحرانی است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان با بیان اینکه وضعیت آب در استان یک وضعیت بحرانی دارد، افزود: وضعیت بارندگی ما تقریبا صد و پنج میلیمتر است که نسبت به کشور کمتر از نصف و در دنیا کمتر از یک ششم است. اتابک جعفری در نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه در زاهدان افزود: سالیانه 605 میلیون متر مکعب در سیستان و بلوچستان بیشتر از توان سفره‌های آب برداشت می‌شود. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان در ادامه گفت: تا آخر امسال تمام چاههای مجاز مجهز به کنتور هوشمند خواهند شد. وی بیان کرد: بیشترین بهره‌بردار آب در استان، بخش کشاورزی است و در بحث فرهنگ سازی باید با این بخش ارتباط بهتری داشته باشیم.
 
حدود 50 درصد از چاه‌های غیرمجاز و 300 حلقه چاه‌های مجازی که پروانه دارند، بیشتر از حد مجاز برداشت می‌کنند که منجر به اضافه برداشت از سفره‌های زیرزمینی می‌شود. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه این شرکت وظیفه تامین آب را بر عهده دارد و توزیع آب توسط شرکت آب و فاضلاب صورت می‌گیرد، گفت: وجود چاه‌های غیرمجاز، حفر چاه‌های غیرمجاز جدید و اضافه برداشت از چاه‌ها از مهمترین مشکلات ما در حوزه مدیریت منابع آب استان است و ضرورت دارد در این زمینه در استان فرهنگ‌سازی صورت گیرد. جعفری اضافه کرد: استان ما یک استان خشک محسوب می‌شود و ضرورت دارد در این شرایط برنامه‌ریزی بهتری برای استفاده از آب حاصل از بارندگی در استان صورت گیرد تا بتوانیم مدت بیشتری از منابع آبی حاصل از بارندگی استفاده کنیم.

وی ادامه داد: با توجه به کاهش منابع آبی و پایین رفتن سطح آب سفره‌های زیرزمینی استان، در حال حاضر از مجموع 35 دشت استان، برداشت آب تنها در 8 دشت آزاد است. جعفری با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 92 درصد آب مصرفی استان توسط بخش کشاورزی برداشت می‌شود، خاطرنشان کرد: در کل استان سالانه 120 میلیون مترمکعب آب شرب برداشت می‌شود و سالانه تنها 13 میلیون مترمکعب آب برای صنعت برداشت می‌کنیم که کمتر از یک درصد کل منابع مصرفی است و عدد بسیار پایینی محسوب می‌شود که نشان دهنده عدم رشد صنعتی استان است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان‌ خاطرنشان کرد: متاسفانه چاه‌ها در زمینه اضافه برداشت از منابع آبی استان مشکلات زیادی ایجاد کرده‌اند و در حال حاضر 300 چاه غیرمجاز در سطح استان وجود دارد و همچنین 300 چاه مجاز استان بیش از میزان مجوز خود برداشت می‌کنند.
وی اضافه کرد: تلاش داریم بخش اعظم چاه‌های استان را به کنتور هوشمند مجهز کنیم تا از بخشی از این مصرف بی‌رویه از منابع آبی استان جلوگیری شود. جعفری با بیان اینکه در حال حاضر  4 سد در استان در حال ساخت است، افزود: این چهار سد شامل سد مخزنی «کهیر»، سد تغذیه‌ای «گوهر کوه»،  سد «ماشیکید سفلی» و سد مخزنی شهرکور است که با وجود اینکه نقدینگی در کشور کم است اما پول این پروژه‌ها با سرعت مناسبی پرداخت می‌شود.

مدیرعامل آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان‌ ادامه داد: سد کهیر امسال آبگیری می‌شود و با توجه به اینکه امسال 85 میلیارد تومان اعتبار برای اتمام پروژه سد شهرکور در نظر گرفته شده، این سد نیز  تا آخر سال آبگیری می‌شود؛ برای ادامه پروژه احداث سد گوهرکوه نیز با وزارتخانه مکاتبه شده تا اعتبار بگیریم و پیش‌بینی می‌شود این سد نیز در 6 ماه نخست سال آینده به بهره‌برداری برسد. وی با بیان اینکه در حال حاضر 8 پروژه آبیاری و زهکشی توسط شرکت آب منطقه‌ای در سطح استان در حال اجرا است، گفت: اعتباری 22 میلیاردی جهت انجام پروژه‌های مطالعاتی مربوط به حوزه تامین منابع آب استان از دولت درخواست کرده‌ایم که در صورت تخصیص آن فاز مطالعات استان به اتمام می‌رسد.

جعفری به منابع تامین آب در 3 بخش شمال، مرکز و جنوب استان اشاره و اظهار کرد: در منطقه سیستان واقع در شمال استان آب زیرزمینی نداریم و تنها منبع تامین آب آن آب رودخانه هیرمند است که منشا آن کشور افغانستان بوده و منبع آبی پایداری محسوب نمی‌شود؛ در زاهدان نیز منابع آب زیرزمینی داریم اما مقدار آن بسیار کم است و در جنوب استان بخشی از آب از طریق مهر آب حاصل از بارندگی سیلابی و بخشی نیز از طریق سفره‌های زیرزمینی تامین می‌شود.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

برداشت ۷ کیلو زعفران در هکتار

با نهال بادام پول‌ساز و پرسود آشنا شوید

آغاز کشت بهاره «گلرنگ» در کبودراهنگ

ثبت ۲۴۲۵ شغل ایجاد شده در بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری در سامانه رصد

اگروتوریسم در خراسان رضوی فراگیر خواهد شد

لرستان پیشرو در ایجاد خانه‌های محیط زیست

تعویق رشد رویشی محصولات کشاورزی گلستان

تجهیز ۶۹ هزار هکتار از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری به روش‌های نوین آبیاری

صرفه جویی ۵ میلیون مترمکعب آب در راستای سازگاری با کم آبی در چهارمحال و بختیاری

پیش‌بینی تولید ۳۵۰ هزار تن گندم سال جاری در لرستان

برداشت گلچه های گلرنگ مزارع سیستان وبلوچستان از شهرستان دشتیاری

کاشت ۳۰۰ هزار اصله نهال در کرمانشاه در هفته منابع طبیعی

آغاز توزیع بیش از ۱۵ هزار تن کودشیمیایی بهاره در بروجرد

راه مواجهه با بحران کمبود آب استفاده از فناوری در کشاورزی

اراضی کشاورزی قزوین مجهز به سامانه نوین آبیاری می‌شود

توسعه نخلستان ها راهی مطمئن برای تجارت خرما در سیستان وبلوچستان

کشت ۵۰۰۰ بوته آناناس برای اولین بار در شهرستان زرآباد

ضدعفونی بیش از 88 هزار تن بذور غلات در همدان

صادرات بیش از ۲۳۸ هزار گلدان گل از نوشهر

کشت سیب زمینی در شهرستان خاش آغاز شد

۱۸۰ هزار تن گوجه فرنگی در بوشهر برداشت می‌شود

آزمایشگاه کشت بافت گیاهی مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان زنجان افتتاح شد

آغاز طرح ایجاد مزارع نوآوری در استان بوشهر

احداث ۳۰ هکتار باغ گل محمدی در شهرستان تفتان

لرستان قطب محصولات گلخانه‌ای خواهد شد

اگرونیک در شبکه های اجتماعی