1400/6/20 775

یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری‌های گیاهی، باکتری‌ها هستند و باعث آسیب به بسیاری از محصولات کشاورزی می‌شوند.

استفاده از عصاره‌های گیاهی برای جلوگیری از پوسیدگی محصولات کشاورزی


پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد با انجام یک مطالعه آزمایشگاهی خاصیت ضد باکتریایی سه عصاره گیاهی آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه را در مهار باکتری‌های عامل پوسیدگی گیاهی بررسی کردند.

به گزارش ایسنا، یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری‌های گیاهی، باکتری‌ها هستند و باعث آسیب به بسیاری از محصولات کشاورزی می‌شوند. این عوامل بیماری‌زای گیاهی می‌توانند با ایجاد تلفات در سبزیجات، عمر نگهداری آن‌ها را کاهش داده و به شکل معنی‌داری باعث زیان اقتصادی برای کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات گیاهی شود.

در سال‌های اخیر؛ استفاده بی‌رویه از باکتری‌کُش‌های شیمیایی و آنتی‌بیوتیک‌ها برای کنترل بیماری‌های گیاهی باعث ایجاد مقاومت در باکتری‌های بیماری‌زا شده است. به همین دلیل یافتن ترکیباتی با منشاء طبیعی، به عنوان رویکردی اثربخش و بی‌خطر، برای جلوگیری از رشد باکتری‌ها و بهبود ماندگاری مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. عصاره‌های گیاهی به دلیل دارا بودن ترکیبات ضد میکروبی، پتانسیل بالایی برای استفاده به عنوان نگهدارنده طبیعی دارند و می‌توانند برای کنترل پوسیدگی و افزایش عمر انبارداری محصولات گیاهی استفاده شوند.

گیاهانی مانند اناریجه، آویشن شیرازی و مریم گلی، به دلیل داشتن برخی از این ترکیبات خاص، ممکن است بتوانند از این آسیب‌ها به محصولات گیاهی جلوگیری کنند. بر همین اساس پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد، با انجام یک مطالعه و استفاده همزمان از این عصاره‌ها، خاصیت ضد باکتریایی آن‌ها را در مهار دو باکتری ایجاد کننده پوسیدگی گیاهی (Pectobacterium carotovorum و Pseudomonas aeruginosa) بررسی کردند.

این مطالعه به صورت آزمایشگاهی انجام شد و  پس از جمع‌آوری سه گیاه آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه، در آزمایشگاه از آن‌ها عصاره‌گیری انجام شد. پژوهشگران برای بررسی اثرات ضد باکتریایی این گیاهان، باکتری‌ها را در آزمایشگاه کشت دادند و با اضافه کردن عصاره‌های گیاهی در محیط کشت باکتری‌ها، اثر ضد باکتری این گیاهان مورد بررسی قرار گرفت.

بررسی‌های این مطالعه نشان داد که در مجموع عصاره آویشن شیرازی، خاصیت ضد باکتریایی قوی‌تری نسبت به عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه دارد و باکتری «پکتوباکتریوم» نسبت به باکتری «سودوموناس» حساسیت بیشتری به عصاره آویشن شیرازی داشت. همچنین مشخص شد که استفاده هم‌زمان از عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه نتایج بهتری نسبت به سایر عصاره‌های ترکیبی دارد.

پژوهشگران این تحقیق می‌گویند: با در نظر گرفتن این واقعیت که استفاده از ترکیبات آنتی بیوتیکی شیمیایی، اثرات مضری برای سلامت غذا داشته و باعث بروز مشکلاتی مانند ظهور سویه‌های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک می‌شود؛ به همین دلیل کاربرد عصاره گیاهان دارویی، می‌تواند رویکرد مناسب، مقرون به صرفه و بی‌خطری برای کنترل فعالیت‌های میکروبی در حوزه صنایع غذایی باشد.

در انجام این تحقیق لیلا بندیان و محمد مقدم؛ پژوهشگران گروه علوم باغبانی، به همراه معصومه بحرینی؛ استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه، به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی اثر ضد باکتریایی و خاصیت سینرژیستی عصاره اتانولی آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه بر باکتری‌های عامل پوسیدگی سبزیجات» در مجله میکروب‌شناسی مواد غذایی منتشر شده است.
منبع
ایسنا

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

برداشت ۷ کیلو زعفران در هکتار

با نهال بادام پول‌ساز و پرسود آشنا شوید

آغاز کشت بهاره «گلرنگ» در کبودراهنگ

ثبت ۲۴۲۵ شغل ایجاد شده در بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری در سامانه رصد

اگروتوریسم در خراسان رضوی فراگیر خواهد شد

لرستان پیشرو در ایجاد خانه‌های محیط زیست

تعویق رشد رویشی محصولات کشاورزی گلستان

تجهیز ۶۹ هزار هکتار از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری به روش‌های نوین آبیاری

صرفه جویی ۵ میلیون مترمکعب آب در راستای سازگاری با کم آبی در چهارمحال و بختیاری

پیش‌بینی تولید ۳۵۰ هزار تن گندم سال جاری در لرستان

برداشت گلچه های گلرنگ مزارع سیستان وبلوچستان از شهرستان دشتیاری

کاشت ۳۰۰ هزار اصله نهال در کرمانشاه در هفته منابع طبیعی

آغاز توزیع بیش از ۱۵ هزار تن کودشیمیایی بهاره در بروجرد

راه مواجهه با بحران کمبود آب استفاده از فناوری در کشاورزی

اراضی کشاورزی قزوین مجهز به سامانه نوین آبیاری می‌شود

توسعه نخلستان ها راهی مطمئن برای تجارت خرما در سیستان وبلوچستان

کشت ۵۰۰۰ بوته آناناس برای اولین بار در شهرستان زرآباد

ضدعفونی بیش از 88 هزار تن بذور غلات در همدان

صادرات بیش از ۲۳۸ هزار گلدان گل از نوشهر

کشت سیب زمینی در شهرستان خاش آغاز شد

۱۸۰ هزار تن گوجه فرنگی در بوشهر برداشت می‌شود

آزمایشگاه کشت بافت گیاهی مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان زنجان افتتاح شد

آغاز طرح ایجاد مزارع نوآوری در استان بوشهر

احداث ۳۰ هکتار باغ گل محمدی در شهرستان تفتان

لرستان قطب محصولات گلخانه‌ای خواهد شد

اگرونیک در شبکه های اجتماعی