گلستان یکی از قطبهای کشاورزی کشور محسوب میشود و اقتصاد تعداد قابل توجهی از جمعیت یک میلیون و 900 هزار نفری این استان شمالی به کشاورزی و شاخههای آن وابسته میباشد از این رو طبیعی به نظر میرسد که شاهد مشکلات حداقلی در این بخش باشیم. با این وجود گویا مشکلات کشاورز و بخش کشاورزی تمام شدنی نیست و هر دم از این باغ بری میرسد. در کنار تمام مشکلات از جمله کمبود و افزایش قیمت نهادههای کشاورزی از جمله کود و بذر، پایین بودن قیمت فروش محصولات، فرسوده بودن ادوات کشاورزی و دهها مشکل دیگر که هر بار به تفصیل از آن سخن گفته شده است این بار کشاورزان گلستانی با مشکل کمبود سوخت مواجهاند.
با توجه به اینکه این روزها کشاورزان گلستانی در فصل کشت محصولات زراعی به سر میبرند و برای آماده سازی اراضی خود به ادوات کشاورزی نیاز دارند اما نامناسب بودن سهمیه سوخت، مشکلات این قشر زحمتکش را چندین برابر کرده تا جایی که آنها مجبور میشوند نیاز خود را از بازار آزاد و با قیمتی بالا تأمین کنند. به تازگی در شرکت پخش فرآوردههای نفتی سامانهای جدید طراحی شده که براساس آن به هر ادوات مقدار مشخصی سوخت تعلق میگیرد حال آنکه در گلستان هنوز تعداد زیادی از کشاورزان به شیوه سنتی کشت و کار میکنند و یا زمین برای آنها نیست و یا آنکه ادواتی که با آن کار میکنند متعلق به فرد دیگری است.
در این میان رانندگان حرفهای که با تراکتور و کمباین در اراضی کشاورزی کشاورزان کار میکنند و منبع درآمدیشان از این طریق است از این نحوه توزیع سوخت ناراضی هستند چرا که این مقدار سوخت تنها کفاف زندگی آنها را در یک هفته خواهد داد. کشاورزان معتقد هستند توزیع سوخت براساس ادوات کشاورزی عادلانه نیست و باید آیتمهایی از جمله نوع محصول و مقدار زمینی که در آن کشت و کار میشود در این سامانه لحاظ شود.
نارضایتی کشاورزان گلستانی از نحوه توزیع سوخت
در همین رابطه یک کشاورز گلستانی در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان با ابراز نارضایتی از وضعیت سهمیه بندی سوخت ادوات کشاورزی اظهار کرد: من ۳۰ هکتار زمین دارم و معمولأ در تمام فصول مشغول کشت و کار هستم با این وجود به دلیل آنکه تنها یک تراکتور دارم سهمیه سوخت براساس همین ادوات به ما تعلق میگیرد. رضا لکزایی تصریح کرد: برای ۳۰ هکتار زمین تنها یک هزار و ۵۰۰ لیتر گازوئیل برای سه ماه به من تعلق گرفت، این مقدار گازوئیل برای ۱۰ هکتار زمین مناسب است.
وی با بیان اینکه سهمیه سوخت کم است و باید مابقی نیاز را از بازار آزاد تهیه کنیم، افزود: باید سوخت به کسانی که در زمینهای کشاورزی خود کار میکنند تعلق بگیرد افرادی نیز وجود دارند که تراکتور دارند اما کشاورزی نمیکنند در واقع سوخت باید در برابر زمین کشاورزی باشد با این مقدار گازوئیل نمیتوانیم زمین را برای کشت آماده کنیم.
اشکالات سامانه جدید سوخت رفع شود
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی جهادکشاورزی گلستان در خصوص چگونگی سهمیهبندی سوخت برای ادوات کشاورزی گفت: پیشبینی سوخت در تمام بخشهای کشاورزی شده است اما مشکلی که کشاورزان به تازگی با آن مواجه شدند مربوط به سامانه جدید «تجارت آسان» است که در چند ماه اخیر روی کار آمده، برخی موارد در این سامانه جزو اشکالات است بارها این اشکالات را به شرکت پخش فرآوردههای نفتی اعلام کردیم و درخواست رفع مشکلات را داشتیم. آمنه جمشیدی تصریح کرد: افرادی که تراکتور دارهای حرفهای یا کشاورزان پیشرو هستند توزیع سوخت براساس ادوات جوابگوی عملیات کشاورزی که در زمینشان انجام میدهند نیست و درخواست کردیم این آیتمها لحاظ شود.
وی با بیان اینکه یکسری مشکلات زیرساختی است و نیاز به هماهنگی و همکاری تمام دستگاههای اجرایی درگیر این موضوع دارد، افزود: جلسات متعددی با شرکت پخش فرآوردههای نفتی برگزار و اعلام کردیم توزیع سوخت براساس تعداد ادوات کشاورزی عادلانه نخواهد بود از این رو پیشنهاد دادیم سامانه جامع پهنهبندی که در بخش کشاورزی وجود دارد و تمام اطلاعات بهرهبرداران در هر فصل زراعی نظیر سطح کشت و نوع محصول ثبت میشود را در اختیار شرکت پخش فرآوردههای نفتی قرار دهیم تا سهمیه سوخت متناسب با سطح کشت به کشاورزان اختصاص یابد هم چنان منتظر پاسخ هستیم. معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی جهادکشاورزی گلستان اضافه کرد: از آنجایی که سامانه سوخت در اختیار استان نیست این موضوع برای رسیدگی به مسوولان کشوری ابلاغ شده است همچنین قرار بر این شد تا طی دو روز آینده جلسهای با حضور استاندار، شرکت پخش فرآوردههای نفتی و جهادکشاورزی برگزار و مشکلات بررسی شود.
جمشیدی بیان کرد: هر ساله نیاز سوخت بخش کشاورزی متناسب با پیشبینی سطح کشت و بارشهای سالیانه لحاظ میشود و عددی که امسال به شرکت پخش فراوردههای نفتی پیشنهاد شد نسبت به سال گذشته متفاوت خواهد بود سیاست بر این است که اگر به عنوان مثال سطح زیر کشت به سمت دانههای روغنی یا به سمت گندم برود یا سال پر بارش یا کم بارشی داشته باشیم نیاز سوختی نیز متفاوت خواهد بود با این وحود عددی که پیشنهاد میدهیم قطعی نیست متأسفانه تغییراتی برای سهمیه سوخت ایجاد میشود.
پلاکگذاری بیش از 5 هزار ادوات کشاورزی در سطح گلستان
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی گلستان نیز با اشاره به اقداماتی که در خصوص شناسایی افرادی که با ادوات کشاورزی کار میکنند در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: در این راستا سعی کردیم سوخت را به کسانی که واقعأ نیازمند هستند برسانیم از این رو طرح پلاکگذاری ادوات کشاورزی به ویژه تراکتور و کمباین را آغاز کردیم از ابتدای طرح تاکنون ۵ هزار و ۵۰۰ ادوات کشاورزی پلاکگذاری شده است. رحمت سمیعی تصریح کرد: از تمام ظرفیتهای سازمان نظام مهندسی در فرایند پلاکگذاری استفاده و برای سرعت بخشیدن کار با بخشهای مختلف از جمله بیمه و نیروی انتظامی همکاری داشتیم تا سوخت به شکل واقعی به دست مصرف کنندگان برسد، در واقع سوخت به شکلی در اختیار کشاورزان قرار بگیرد تا محصول را بتوانند به ثمر برسانند.
وی بیان کرد: برای توزیع عادلانه سوخت دو بحث را پیگیر هستیم نخست محصول را برای تأمین سوخت کشاورز ملاک قرار دهیم و دوم رانندگان حرفهای که شغل و منبع درآمدشان از کار بر روی تراکتور یا کمباین تأمین میشود شناسایی و در سهمیه سوخت آنها بازنگرهایی انجام شود چرا که سهمیه سوخت کنونی کفاف زندگی یک هفته آنها را بیشتر نمیدهد در حال رایزنی هستیم تا در کوتاهمدت این مشکلات رفع شود. رئیس سازمان نظام مهندسی گلستان خاطر نشان کرد: تمام مسائل مربوط به سوخت در اختیار ما نیست بلکه بخشی از این مسائل باید در سطح ملی مطرح شود کارهایی که میتوانیم در سطح استان انجام دهیم پلاکگذاری و همکاری با شرکت بیمه است تراکتور دارهای حرفهای که برای کشاورزانی که فاقد ادوات هستند کار میکنند با مراجعه به مدیریت شهرستان نحوه تأمین سوختشان اطلاعرسانی میشود.
براساس این گزارش، توزیع سوخت در بخش کشاورزی که از گستردگی بالایی برخوردار است دارای اهمیت فراوانی میباشد، در شرایط کنونی و با وجود نارضایتی بهرهبرداران بخش کشاورزی از نحوه سهمیهبندی سوخت اگر توزیع سوخت در بخشهای مختلف کشاورزی و ادوات مربوط به آن بر مبنای سطح زیر کشت و انواع محصول باشد میتواند مشکلات مربوط به توزیع سوخت در این بخش را به حداقل و رضایت کشاورزان را در پی داشته باشد.