فرجام فاضلی در سی امین جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان خاتم گفت: اگر آب، این منبع اصلی در تولید محصولات کشاورزی را از دست بدهیم، اقتصاد و امرار معاش مردم شهرستان با مشکل مواجه میشود و بر همهی ما واجب است تا حفاظت از منابع آبی و بهرهوری صحیح از منابع آبی را سرلوحه کاری خود قرار دهیم. وی خاطر نشان ساخت: شغل بیشتر مردم شهرستان خاتم کشاورزی است و ازاین طریق امرار معاش مینمایند و موضوع آب برای مردم این شهرستان از اهمیت بالائی برخوردار است. فرماندار شهرستان خاتم ادامه داد: در شهرستان خاتم بیش از 90 درصد از آب استحصالی در بخش کشاورزی و مابقی در بخش شرب و خدمات مصرف میشود. فاضلی اعلام کرد: منابع آب شهرستان خاتم از طریق چاههای کشاورزی عمیق و نیمه عمیق، چشمهها و قنوات تأمین میگردد.
فرماندار شهرستان خاتم تأکید کرد: در بخش کشا ورزی و در آبیاری مزارع، هدر رفت آب زیاد است که باید با اجرای سیاستهای دولت در استفاده از سیستمهای آبیاری تحت فشار بهره وری را افزایش دهیم. وی در خصوص نصب کنتورهای حجمی بر روی چاههای آب کشاورزی شهرستان خاتم گفت: در اجرایاین طرح کار بسیاری خوبی در طی سالهای گذشته بویژه در بخش مروست صورت گرفته و میتوان گفت صد در صد از چاههای کشاورزی مروست مجهز به کنتورهای حجمی شده است. فرماندار شهرستان خاتم ادامه داد: در شهر هرات حدود 40 درصد از چاههای کشاورزی مجهز به کنتورهای حجمی شده است و تا پایان سال جاری بقیه چاههای کشاورزی هم به کنتورهای حجمی مجهز میشود تا مدیریت بهره وری از آب به خود کشاورزان سپرده شود. فرجام فاضلی ضمن تشکر از بخشداری، شورای اسلامی، مردم و کشاورزان به دلیل حمایت و استقبال از اجرای طرح خاموشی زمستانه چاههای کشاورزی اظهارداشت: استقبال و حمایت مردم و کشاورزان از اجرایاین طرح نشان دهندهاین است که به اهمیت و ارزش آب پی برده ا ند و نگران آینده منابع آبی چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی میباشند.
این مقام مسئول در مورد چگونگی اجرای طرح خاموشی زمستانه چاههای کشاورزی اظهارداشت: یک بازه زمانی را مشخص نموده و یک دوره 30 تا 45 روزه برای اجرای خاموشی چاههای کشاورزی در نظر گرفته میشود که با نصب کنتورهای حجمی، به بهره بردار اختیار داده میشود که در طول سال چگونه این آب را مدیریت نماید، در چه فصلی بیشتر استفاده کند و در چه فصلی کمتر و بهاین نکته توجه داشته باشد که تا زمانی که کارت شارژ کنتور حجمی، شارژ هست میتواند از آب استفاده کند که بعد از آن دیگر آبی را در اختیار ندارد و اگر هم آبی بخواهد باید مبلغ زیادی را پرداخت یا خریداری نماید که این امر امکانش خیلی کم است. وی در مورد اثرات مثبت اجرای طرح خاموشی چاههای کشاورزی بر روی سفرههای آب زیرزمینی گفت: اجرای طرح خاموشی چاههای کشاورزی طی سالهای گذشته، تأثیر بسیار مثبتی بر روی سطح سفره آب زیرزمینی داشته و افت سطح آب زیرزمینی کاهش یافته و در برخی از مناطق قنواتی که خشک شده بودند آبدار شدند.
در ادامه معاون حفاظت و بهره برداری شر کت آب منطقهای یزد با بیان این مطلب که هدف اصلی از خاموشی زمستانه چاهها ی کشاورزی تحویل حجمیآب به کشاورزان است گفت: طرح خاموشی چاهها طبق جدول زمان بندی که مشخص گردیده اجرا میشود و مدیریت آن باید به گونهای انجام شود که کشاورزان متضرر نشوند. سیدمحمد طباطبائی افزود: برداشت بی رویه از چاهها، موجب افت سطح آب زیرزمینی در دشت میشود و باید برداشتها به اندازه حجم مجاز در پروانههایی که برای چاهها صادر شده و با اضافه برداشتها و چاههای غیر مجاز برخورد قانونی شود، تا بتوان دشتها را به تعادل برسانیم. وی ادامه داد: دلیل اصلی نصب کنتورهای هوشمند و تحویل حجمی آب، تحویل آب براساس پروانه به بهره برداران است که در حال حاضر متأسفانه بیشتر اضافه برداشتی که در دشت داریم به خاطر اضافه ساعت کارکرد است مثلاً ساعت کارکرد 5 هزار ساعت تعریف شده ولی مشاهده میشود بعضی از چاهها با توجه به ترکیبهای کشتی که انجا م میدهند و یا زمانی که به آب نیاز ندارند و از چاه استفاده مینمایند به بالای 8 هزار ساعت میرسد این 3 هزار ساعت اضافه برداشت است که وضعیت سفره را بحرانی میکند.
طباطبائی اظهارداشت: به دلیل برداشتهایی که در حاشیه کویر انجام شده، افت موضعی در منطقه بوجود میآید که جهت جریان آب زیرزمینی به جای این که از کوهستان به کویر جریان یابد برعکس از کویر به سمت دشت میرود، همانطور که در حاشیه دشت مروست آب به شدت شور شده است. وی در مورد جداسازی شبکه آبیاری فضای سبز از شبکه آب شرب ابرازداشت: سیاست کلی دولت و وزارت نیرو جداسازی انشعاب آبیاری فضای سبز از شبکه آب شرب شهری و روستائی، استفاده از آب خام تصفیه نشده و آب چاههای بی کیفیت برای آبیاری فضای سبز میباشد. معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای یزد از شورای حفاظت از منابع آب استان و شهرستانها خواست تا با توجه به مصوبه شورای عالی آب کشور هیچ انشعاب جدیدی توسط شرکت آب و فاضلاب به شهرداریها اختصاص داده نشود و انشعابات موجود هم قطع و به جای آن از آب چاههایی که مناسب شرب نمیباشد، استفاده نمایند.
وی در پایان سخنانش با بیان این مطلب که براساس دستورالعمل وزارت نیرو، نصب آب شیرین کن بر روی چاهها ممنوع میباشد تأکید کرد: ممنوعیت نصب آب شیرین کن بر روی چاهها مورد تأیید کلیه نمایندگان کشاورزان در جلسه شورای حفاظت قرار گرفت و با نصب آب شیرین کن مخالفت نمودند چراکه نصب آب شیرین کن خسارات جبران ناپذیری به سفره آب زیرزمینی وارد میکند. گفتنی است سی امین جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان خاتم با حضور فرماندار شهرستان خاتم، معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای یزد و جمعی از مسئولین این شهرستان در فرمانداری شهرستان خاتم تشکیل شد و در پایان جلسه از تلاشهای جواد منصوری رئیس اداره منابع آب شهرستان خاتم قدردانی و مجید زارع بیدکی به عنوان رئیس جدید اداره منابع آب این شهرستان معرفی گردید.