مقدمه
کلزا در محدوده وسیعی از خاکها رشد میکند، ولی مناسبترین اراضی برای رشد کلزا ، خاکهایی با بافت متوسط، زهکشی مناسب، مواد آلی کافی و PH حدود 6.5 میباشد. کلزا در شرایط ایستابی، سیلابی و زهکشی ضعیف زمین و PH پایینتر از 5.5 نباید کشت شود. کلزا در تناوب هر محصولی که اجازه تهیه بستر مناسب بذر را داده و از توسعه عوامل بیماریزای خاکزی جلوگیری کند، رشد مینماید. بویژه در تناوب با غلات، عکسالعمل مطلوبی نشان میدهد.
این تناوب باعث کنترل بیماریها ، آفت و علفهای هرز کلزا میگردد. کشت متوالی کلزا در یک زمین یا کشت آن در تناوب با سایر گیاهان جنس براسیکا باعث تشدید بیماریهای کلزا میگردد، چرا که در این حالت عامل بیماریزا میتواند در سالهای متوالی در خاک و روی گیاه میزبان باقی بماند و جمعیت خود را افزایش دهد. بنابراین هنگام انتخاب یک منطقه برای تولید کلزا ، توجه به تناوب زراعی منطقه بسیار مهم است.
انتخاب رقم
ارقام کلزا از نظر تیپ رشد با توجه به ریخته ارثی به سه گروه عمده تقسیم میشوند:
ارقام کلزا با تیپ رشد بهاره (Spring): این ارقام برای به گل رفتن به درجه حرارت حدود 3 درجه سانتیگراد به مدت یک هفته نیاز دارند.
ارقام کلزا با تیپ رشد بینابین (Intermediate): این ارقام جهت بهاره سازی یا شروع رشد زایشی به درجه حرارت حدود 3 درجه سانتیگراد و کمتر به مدت یک ماه نیاز دارند. تیپ رشد بینابین نیز به دو زیر گروه تیپ رشد بینابین زودرس و بینابین متحمل به سرما تقسیم میشود.
ارقام کلزا با تیپ رشد زمستانه (Winter): این گروه تحمل به سرمای بسیار خوبی داشته و جهت شروع رشد زایشی به درجه حرارت حدود 3 درجه سانتیگراد و کمتر به مدت یک و نیم ماه نیاز دارند.
روش کاشت
کلزا را به دو روش دستپاش و مکانیزه میکارند. در کشت دستپاش به میزان بذر بیشتری نیاز خواهد بود. در این روش، بستر بذر باید کاملا صاف شود و پس از پخش بذر ، یک دیسک یا غلطک بسیار سبک زده شود تا تماس کافی بین بذر و خاک ایجاد گردد. آبیاری باید با دقت زیاد انجام شود تا از شسته شدن بذر و عدم یکنواختی در بستر مزرعه جلوگیری گردد.
در روش کشت مکانیزه هم میتوان با خطی کار غلات و هم بذرکار پنوماتیک، عمل کاشت را انجام داد. در هنگام استفاده از بذرکار غلات باید تنظیم دستگاه را با توجه به عمق مناسب کاشت و میزان بذر مطلوب تغییر دارد. این عمل کمی مشکل است زیرا که بذر کلزا نسبت به بذر غلات ریزتر بوده و عمق کاشت آن سطحیتر میباشد. همچنین میتوان از موزع مخصوص کلزا و تثبیت کننده عمق در این دستگاهها استفاده نمود.
از آنجایی که شرایط فیزیکی خاک در همه مناطق کشور مناسب نبوده و تمامی بذور کلزای کشت شده قادر به سبز شدن نمیباشند، بنابراین استفاده از دستگاه پنوماتیک بجز در مناطق خاص کشور توصیه نمیشود. در هر روش کاشت، استفاده از لولر قبل از کاشت از اهمیت ویژهای برخوردار است و عامل مهمی در سبز یکنواخت و آرایش مناسب بوتهها میباشد.
شروع کاشت و شناسایی مراحل رویش
تا آنجا که میتوانید کاری کنید که گیاه هر چه زودتر سبز شود تا از قرار گرفتن جوانهها در معرض بیماریهای خاکزاد جلوگیری شده و از تبدیل علفها به رقیب زراعت جلوگیری گردد.
- بذر را در عمق 5.1 تا 5.2 سانتیمتری و در رطوبت بکارید و یا مزرعه را بلافاصله آبیاری کنید.
- دمای خاک برای سبز شدن حداقل باید 10 درجه سانتیگراد یا بیشتر باشد.
- کلزای پاییزه را زمانی کشت کنید که قبل از رسیدن سرمای منطقه حداقل 8 برگ کامل داشته و یک رزت قوی تشکیل داده باشد.
- از بذرهای تمیز و گواهی شده استفاده کنید.
- بذرهای چاق و به خوبی رسیده بخرید.
- از بذرهایی با 95 درصد قوه نامیه و یا درصد قوه نامیه بالاتر استفاده کنید تا به سبز یکنواخت برسید.
- کاشت خیلی عمیق بذر توسعه بیماریهای جوانه را تشدید میکند.
مقدار بذر
کلزا را در بستری بکارید که به حد کافی چسبندگی داشته باشد. در غیر اینصورت عمق کاشت را نمیتوان کنترل کنید. بستر کاشت هنگامی که چسبندگی کافی دارد که وقتی وارد آن شدید، بیشتر از ضخامت کفه چکمههای کار در خاک فرو نرود.
هر ساله تصمیمگیری در مورد فشرده کردن خاک را بر پایه شرایط خاک انجام انجام دهید. معمولا خاکهای ریز بافت به سادگی و بیش از حد بهم میچسبند، و وقتی چسبیدند میتوانند چنان فشرده شوند که تامین اکسیژن برای رشد جوانه محدود شود. دامنه تغییرات بذر مصرفی 5 تا 10 کیلوگرم در هکتار است. مزرعه را طوری بکارید که متناسب با شرایط خاک و احتمال مقابله با تنشها در هر متر مربع 75 تا 185 بوته داشته باشید.
زراعت
کلزا را همانند گندم در فواصل ردیفهای 15 تا 25 سانتیمتری بکارید. فاصله ردیفهای زیاد سبب رشد شدید بوتهها و ایجاد مشکل در برداشت میگردد. ریزی و درشتی دانه بر مقدار بذر مصرفی تاثیرگذار است. هر قدر دانهها درشتتر باشند، در هر کیلوگرم بذر تعداد کمتری بذر وجود دارد و در نتیجه مصرف بذر بیشتر میشود.
شرایط کاشت از جمله خطر بالقوه بیماریها و آفات بر مقدار بهینه بذر مصرفی تاثیر میگذارد. در شرایطی ضعیفتر از شرایط بهینه نیاز به بذر بیشتری است. در شرایط بهتر از متوسط 60 تا 80 درصد بذرها گیاهان زنده تولید میکنند و در شرایط متوسط 40 تا 60 درصد بذرها بوتههای زنده بدست میدهند. بنابراین در موقع کاشت بذر علاوه بر قوه نامیه به این موارد توجه کنید.
مقدار بذر کمتر به معنای تعداد بوته کمتر است. بنابراین زمان طولانی لازم است تا گیاه سطح مزرعه را بپوشاند. این وضعیت به علفها فرصت میدهد تا خود را مستقر کرده و با زراعت رقابت کنند. تعداد بذر کمتر (تعداد بوته کمتر) به گیاه اجازه میدهد که شاخه بیشتری بدهد. این کار دوره رشد را طولانیتر کرده و سبب تاخیر در رسیدن میشود.
طراحی یک برنامه استفاده از علفکش
یک برنامه خوب کنترل علف امری اساسی است زیرا در کلزا در مرحله جوانه زدن در رقابت با علف بسیار ناتوان است. تعدادی از علفها بویژه علفهای خانواده کوریسیفر در سالهای کشت محصول غیر کلزا میتوانند به عنوان میزبان بیماریها و آفات عمل کنند. کنترل علفها در سالهایی هم که کلزا کشت نمیشود دارای اهمیتی یکسان است. یک کشاورز خوب در مزرعه غلاتی که قصد دارد در آن کلزا بکارد، با این علفها به خوبی میتواند مبارزه کند. این مبارزه علاوه بر اینکه علفهای مزاحم گندم را دفع میکند علفهایی را هم که در مزرعه کلزا نمیتواند با آنها مبارزه کند، مهار کرده است.
کنترل علف در کلزا نیازمند روشهای مدیریت زراعی نظیر تناوب زراعی ، استفاده از بذرهای عاری از علف هرز و خاکورزی درست همراه با انتخاب علفکشهای مناسب و کاربرد صحیح آنهاست. مقاومت به گروهایی از علفکشها در بسیاری از نواحی کشت کلزای جهان یک حقیقت مسلم است. برای جلوگیری از چنین وضعیتی به صورت منظم در بین گروههای علفکش تناوب ایجاد کنید.
در مزرعه قدم بزنید و گونهای علف موجود را شناسایی کنید. مشاهدات مزرعهای همچنین شما را درباره توسعه علفهای مقاوم هوشیار خواهد ساخت. در شناسایی علفهای هرز مزرعه خود را از متخصصین علفهای هرز کمک بگیرید.