1396/7/25 16415

کارشناسان جهاد کشاورزی مازندران میزان هدر رفت سالانه مرکبات بدلیل ترک خوردگی را ۱۱۵ هزار تن برآورد کردند.

ترک خوردن مرکبات بلای جدید یا بهانه جدید


باغداران مازندرانی هنوز از زیر بار سرمای کم سابقه آذر ماه پارسال و خسارت ۹۰۰ میلیارد تومانی به مرکبات سر راست نکرده بودند که تابستان کم بارش امسال و بارش های رگباری پاییزی بر مرکبات مازندران چنبره زد تا این بار ترکیدگی مرکبات داغی شود بر دل باغداران مازندرانی..

ضربه مهلک دیگر در انتظار باغداران مازندرانی
یکی از باغداران ساروی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، می‌گوید: امسال خشکسالی و کمبود آب موجب شد تا بخشی از  مرکبات از جمله پرتقال دچار ترکیدگی شود. محمدعلی رستمی ادامه داد: هر روز شاهد ریزش پرتقال‌های ترکیده پای درخت هستم و نگرانم که تا شروع فصل برداشت محصولی برای فروش باقی نماند. محمد بابایی یکی از باغداران بابلی  نیز می‌گوید: امسال با آن که محصول زیادی روی درختان مرکبات دارم، اما ترکیدگی میوه‌ها روی درختان خودنمایی می‌کند. یکی از باغداران قائمشهری نیز با بیان اینکه یک هفته آبیاری درختان را به تاخیر انداخت، ادامه داد: گرمای کم سابقه موجب شد تا پرتقال روی درختان دچار ترکیدگی بشود.
 
مرکبات ناف دار مستعد ترکیدگی
صادقی، کارشناس جهاد کشاورزی مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری، با تائید بروز مشکل ترکیدگی  مرکبات استان گفت: دستکم ۵ درصد از  مرکبات مازندران دچار ترکیدگی شده است. عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی، نوسانات دما و درجه حرارت خاک یا به اصطلاح تنش خشکی ، بارش‌های گاه و بی‌گاه و در برخی موارد سیل‌آسا را سبب تشدید ترکیدگی انواع مرکبات به ویژه پرتقال دانست و ادامه داد: با توجه به این‌که یک تا دو ماه دیگر تا برداشت محصول باقی مانده، احتمال افزایش خسارت وجود دارد. صادقی خسارت ناشی از ترکیدگی مرکبات را نتیجه مدیریت ضعیف و بی‌توجهی به کنترل درجه حرارت و رطوبت ریشه درختان مرکبات دانست و گفت: اگر آبیاری بیش از حد به ریشه درخت صورت بگیرد، مرکبات دچار ترکیدگی می‌شود. وی مرکبات ناف‌دار بویژه پرتقال تامسون و نارنگی پیج در مناطق مختلف استان را از بیشترین موارد ترکیدگی برشمرد و افزود: برخی باغداران با مدیریت آبیاری و کودهی در باغ مرکبات از این خسارت جلوگیری کردند.

بیماری‌های قارچی عامل دیگر ترکیدگی مرکبات
شهیدی‌فر، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، مهم‌ترین راهکار جلوگیری از ترکیدگی مرکبات را آبیاری مداوم و متناسب با رشد میوه دانست و گفت: ضعف آبیاری در هر مرحله از رشد میوه و حجم بالای بارش‌ها در مقطع کوتاه زمانی و یا کوددهی بیش از اندازه، می‌تواند باعث این مشکل شود. وی با اشاره به اینکه آبیاری سبک و مداوم، میزان ترکیدگی میوه را کاهش می‌دهد، افزود: برای جلوگیری از ترک خوردن مرکبات کوددهی در سه تا چهار مرحله انجام و از کوددهی زیاد به یکباره خودداری شود.
 
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران میزان آبیاری را بسته به سن درخت، میزان گرما، بافت خاک و باروری درخت دانست و گفت: دلیل دیگر ترکیدگی در مرکبات به خصوص پرتقال و نارنگی می‌تواند بیماری‌های قارچی باشد که بسیار تاثیرگذار است. شهیدی‌فر با بیان اینکه اگر مدیریت باغ به درستی انجام نشود، این پدیده تشدید خواهد شد، تاکید کرد: مبارزه با علف هرز، زمان مناسب سم‌پاشی و مبارزه با آفات و بیماری‌ها باید به درستی انجام شود، چون بیماری‌های قارچی علاوه بر برگ و شاخه، میوه را هم نیز درگیر کرده که منجر به ترکیدگی می‌شود.

ترکیدگی بهانه ای برای واردات
دلاور حیدر‌پور رییس جهاد کشاورزی مازندران نیز می‌گوید جای هیچ‌گونه نگرانی برای ترکیدگی مرکبات نیست و سودجویان با جوسازی تشدید ترکیدگی مرکبات به دنبال واردات این میوه هستند. وی که ترکیدگی پرتقال در این فصل را عادی می‌داند از باغداران و مصرف کنندگان می‌خواهد گوش به حرف افراد سودجو ندهند چرا که خسارت ترکیدگی پرتقال‌های استان قابل توجه نیست. رییس جهاد کشاورزی مازندران با طرح این سوال که چرا در آغاز فصل برداشت مرکبات و آمادگی برای عرضه در بازارهای داخلی و خارجی، ترکیدگی مرکبات سوژه روز می‌شود، افزود: انتشار اخبار غیر واقعی و نامطلوب نشان دادن کیفیت میوه همیشه یکی از ابزارهای دلالان برای کاهش قیمت و تحت فشار قرار دادن تولیدکنندگان یا زمینه‌چینی برای واردات است و این بار ترکیدگی مرکبات را بهانه قرار دادند.
 
حیدر پور به باغدارانی که میوه‌های آن ها دچار ترک خوردگی شده است نیز توصیه کرد در این باغات از محلول پاشی کلسیم و پتاسیم به محض مشاهده علائم ترک خوردگی  استفاده کنند تا از افزایش خسارت جلوگیری شود. استان مازندران با ۱۱۰ هزار هکتار باغ مرکبات و تولید سالانه بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول، رتبه نخست کشور را دارد.
  1. انصاری يکشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ --- ۱۴:۵۵:۲۰

    ضمن سلام و تشکر از توضیحات خوب شما ؛ (( بهترین روش برای جلوگیری از ترک خوردن پوست میوه لیموترش چیه )) باغداران آماتوری مثل بنده را راهنمایی بفرمایید.! سپاس از توجه شما به باغداران .!!🙏🙏

  2. منصور چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۹ --- ۱۰:۱۸:۰۸

    با سلام.روش جلوگیری از ترکیدگی لیمو ترش.! و خشک شدن شاخه ها و همچنین زردو خشک شدن و در نهایت ریزش برگهای لیمو ترش را میتونید راهنمایی کنید.!! ؟با تشکر

نظر شما

پرطرفدارترین مطالب امروز

تازه های اگرونیک

توسعه تولید رزبری‌ها و بلوبری در گیلان

طرح‌های آبیاری نوین در اراضی کشاورزی خراسان شمالی آماده بهره برداری است

برداشت ۳۶۵۰ تن شلغم از مزارع شهرستان خاش

راهکاری برای بحران کمبود آب

برآورد تولید 6500 تن تخمه‌سنقری

تجهیز ۶۴٠ هکتار از زمین های کشاورزی خاش به سیستم های نوین آبیاری

خوی قطب اول تولید گردوی پیوندی در کشور

کشت کلزا در ۱۳۰۰ هکتار ار اراضی چهارمحال و بختیاری

استفاده از عصاره‌های گیاهی برای جلوگیری از پوسیدگی محصولات کشاورزی

تولید سیب در کهگیلویه و بویراحمد از ۱۲۰ هزار تن فراتر خواهد رفت

کردستان رتبه دوم کشوری در تولید انگور دیم

ضدعفونی کردن خاک با استفاده از نور خورشید

گردوی رودبار برندی معتبر برای گردوهای گیلان

طرح توسعه گلخانه‌ها در کشور به 21 هزار هکتار رسیده است

پیش‌بینی برداشت ۲۲۰ هزار تن ذرت علوفه‌ای در چهارمحال و بختیاری

تلاش برای تولید گندمی خاص برای جلوگیری از سرطان

لایروبی انهار سنتی برای آبرسانی به یک میلیون نخل بارور شادگان

تجهیز ۵۰ درصد از اراضی کشاورزی زنجان به آبیاری تحت فشار

رهاسازی زنبور براکن برای مقابله با کرم غوزه پنبه در مزارع داراب

پیش‌بینی برداشت ۲۳۵ هزار تن محصول از نخلستان‌های خوزستان

پیش‌بینی برداشت بیش از ۴۰ هزار تن خربزه در مشهد

افتتاح ١١ طرح آب و خاک بخش کشاورزی در شهرستان هیرمند

اختصاص ۵۴۰۰ هکتار از اراضی تایباد به کشت پسته

راهکارهای یک استاد دانشگاه برای کشت پاییزه در مازندران

افزایش دو برابری کشت سویا در استان اردبیل

اگرونیک در شبکه های اجتماعی